ГоловнаЕкономікаФінанси
Спецтема
Россия

Росія почала урізати витрати через падіння цін на нафту

Нафтові котирування зараз вдвічі нижчі, ніж потрібно для російського бюджету

Росія почала урізати витрати через падіння цін на нафту
Антон Силуанов
Фото: ru.g20russia.ru

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив про необхідність урізати витрати бюджету РФ через падіння цін на нафту.

"Чинний бюджет формувався в умовах, які відрізняються від сьогоднішніх, і уряд вже зробив перші заходи, щоб привести його у відповідність до економічних реалій. Ми не можемо собі дозволити витрати, розраховані за ціни $100 за барель. Тому ми скоротили обсяг бюджетних зобов'язань, про що повідомлено міністерства і відомства, на 10%. За рахунок цього заходу зберігається близько 1 трлн руб.", - цитує міністра агентство РБК. Це не перекриє недонадходження до бюджету, які складають 3 трлн рублів, додав він, тому можливе зростання дефіциту бюджету.

Силуанов також заявив, що за 2015 рік Росія також мусить додатково оцінити обґрунтованість витрат на цілу низку позицій, щоб виявити витрати, які можна перенести. "План максимум - уже у 2016 році здійснити цілу низку структурних реформ, звернувши увагу на військові витрати і трансферт у позабюджетні фонди, насамперед у Пенсійний фонд. Частину соціальних витрат і витрат на силовий блок можна перерозподілити на статті, які дають ефект для економіки і для нарощування людського капіталу (освіта та охорона здоров'я)", - сказав міністр.

Нагадаємо, що зараз ціни на нафту становлять близько 46 доларів за барель, тоді як російському бюджету необхідні ціни близько 100 доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram