ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ: валютний мораторій критично знизить мотивацію позичальників сплачувати борги

Перший заступник Гонтаревої нагадав, що "борги віддають тільки боягузи"

НБУ: валютний мораторій критично знизить мотивацію позичальників сплачувати борги
Фото: bank.gov.ua/

Перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук вважає, що мораторій на відчуження житла валютних позичальників критично знижує їхню мотивацію сплачувати борги.

Про це він заявив в інтерв'ю "Ділу".

"Коли ми обговорювали меморандум з депутатами - до підписання, зрозуміло, то була умова: меморандум не має приймати форму закону. Це умова МВФ, він би його інакше не підтримав. При цьому Рада не приймає закон про мораторій, тому що в разі прийняття він критично знижує мотивацію позичальників платити борги. І ось, домовившись про все це, ми в четвер з подивом спостерігали, як голосують у першому читанні закон про мораторій, і обговорюється в комітеті ще й закон про перерахунок доларових кредитів у гривню!" - сказав він.

"У нас яка приказка одна з найпопулярніших? "Борги віддають тільки боягузи!" Ну от і маємо таку ситуацію, коли більшу частину позичальників змусити віддавати кредит може тільки перспектива втрати майна. Саме тому мораторій на вилучення потрібно скасовувати. Інакше про якусь платіжну дисципліну можна взагалі забути", - додав Писарук.

Писарук підкреслив, що прийнятий закон суперечить меморандуму про переведення валютних кредитів у гривню, і поки цей закон не скасують, банки не будуть виконувати умови меморандуму.

"Банки будуть змушені виконувати меморандум при дотриманні низки умов. По-перше, має бути скасований мораторій. По-друге - мають бути прийняті відповідні зміни до податкового кодексу, щоб на банки не створювали додаткове податкове навантаження через утворення курсової різниці. Це, до речі, прямо прописано в пункті 11 меморандуму. По-третє, банки мають реструктуризувати кредит тільки тим позичальникам, які відновили виплати", - заявив банкір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram