ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова Нацради визнав надмірною кількість телеканалів в Україні

Чиновник заявив, що багато каналів працюють на матеріальну допомогу від олігархів

Голова Нацради визнав надмірною кількість телеканалів в Україні
Фото: Макс Левин

Глава Нацради з питань телерадіомовлення Юрій Артеменко вважає, що в Україні занадто багато телеканалів як для такого маленького ринку. Про це він сказав в інтерв'ю "Капиталу".

"Дивіться, у нас 16 загальнонаціональних телеканалів ефірних аналогових і ще з'явилися 16 цифрових. В цілому 32 загальнонаціональні телеканали. Це нонсенс. Таку кількість телеканалів можуть дозволити собі тільки країни з великим рекламним ринком", - заявив він.

"Розумієте, якщо дивитися на телебачення як на бізнес (а тільки так на нього і варто дивитися), то на ринку має бути стільки телекомпаній, скільки дозволяє витримати сукупний рекламний бюджет плюс абонплата від користувачів. У нас же все будували не на підставі комерційної доцільності, а за політичним принципом. Пан Ахметов, пан Коломойський, пан Пінчук та інші олігархи створювали телевізійні компанії, швидше, як інструмент впливу. Пропхати якогось політика в Раду, створити правильний інформаційний фон для лобіювання якогось рішення. На телеканали надходила так звана матеріальна допомога. Інвестиціями це не назвеш, адже інвестиції мусять окупатися", - додав Артеменко.

Він підкреслив, що через скорочення рекламного ринку незабаром частина телеканалів може піти з ринку.

Нагадаємо, що згідно з дослідженням компанії StarLight Sales, телевізійний рекламний ринок у гривневому еквіваленті цього року зріс лише на 3% порівняно з минулим роком і становить 4,5 млрд грн. На телевізор припадає приблизно половина від загального рекламного ринку країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram