ГоловнаЕкономікаДержава

У Польщі запропонували побудувати газовий коридор Німеччина - Україна

Компанія мільярдера Кульчика придумала, як збільшити реверс в Україну

У Польщі запропонували побудувати газовий коридор Німеччина - Україна
Фото: utg.ua

Польська компанія Polenergia мільярдера Яна Кульчика запропонувала побудувати газовий коридор Німеччина - Україна. Для цього потрібно побудувати газопровід, який поєднав би німецьку мережу в районі Берліна з польською ГТС поблизу Свіноуйсце. Другий газопровід повинен з'явитися на польсько-українському кордоні.

Про новий проект повідомило польське агентство PAP, пише "Прайм".

Пропускна здатність німецько-польського газопроводу повинна бути на рівні 5 млрд кубометрів, українського - 8 млрд кубометрів з можливістю розширення до 10 млрд кубометрів. Вартість проекту оцінюють у 440-460 млн євро.

За словами глави Polenergiа Збіґнєва Прокоповича, якщо проект схвалять у найближчі тижні, є шанс запустити його у 2018-2019 роках. "У реалізації коридору "Захід-схід" зацікавлений наш український партнер "Нафтогаз", який хоче, щоб газопровід на їхньому боці з'явився якомога швидше. Ми сподіваємося, що це буде один з пріоритетних проектів нового українського уряду. З польського боку ми чекаємо на рішення компанії Gaz-System", - сказав він.

Gaz-System - оператор газотранспортної системи Польщі. "У нас поки що немає остаточного рішення. Ми аналізуємо, чи потрібна ця газова мережа в контексті пріоритетів польської енергетичної політики у сфері забезпечення безпеки постачань", - зазначив голова цієї компанії Ян Хадам.

Зараз Україна технічно може імпортувати через Польщу лише 4 мільйони кубометрів на добу. Для порівняння, через Словаччину - до 40 мільйонів кубометрів.

Нагадаємо, що вартість нового газопроводу Україна-Польща становитиме близько 200 млн доларів. Про плани його будівництва стало відомо ще у квітні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram