ГоловнаЕкономікаДержава

В "Укрінтеренерго" заявили, що вугілля з ПАР горить добре

Якщо ситуація не зміниться, то вугілля, частково оплачене підприємством, продадуть іншим покупцям

В "Укрінтеренерго" заявили, що вугілля з ПАР горить добре
Архивное фото
Фото: politikus.ru

Завезене з ПАР вугілля використали на ТЕС ПАТ "Центренерго" для виробництва електричної енергії і жодних претензій щодо його якості не мають.

Про це йдеться у відкритому листі-зверненні трудового колективу "Укрінтеренерго" на ім'я президента, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради та голови Міненерговугілля.

"Під керівництвом Зиневича Володимира Олеговича наше підприємство змогло здійснити неможливе. Коли наша енергетика опинилася перед загрозою технічного колапсу, підприємством за численними дорученнями уряду і Міненерговугілля було забезпечено імпорт вугілля з ПАР", - наголошується в листі.

Також в "Укрінтеренерго" зазначають, що зобов'язання за першими трьома судновими партіями виконано успішно і станом на 8 грудня 2014 року на ТЕС відвантажено 241,8 тисячі тонн вугілля.

"Це вугілля вже фактично використано на ТЕС ПАТ "Центренерго" для виробництва електричної енергії. Жодних претензій щодо неналежної якості або неможливості його використання в "Укрінтеренерго" не надходило", - наголошується в листі.

Також повідомляється, що вугілля використовується на Трипільській і Зміївській ТЕС.

У компанії зазначили, що належну якість імпортованого вугілля підтверджено сертифікатами міжнародних лабораторій Incolab та експертними висновками ДП "Український державний науково-дослідний вуглехімічний інститут".

Тим часом в "Укрінтеренерго" називають неприпустимою порушену кримінальну справу про закупівлю неякісного вугілля з ПАР.

"Це безпрецедентна ситуація в історії підприємства, і ми засуджуємо застосування правоохоронними органами методів силового тиску, які успішно відпрацьовувалися Вашими попередниками і зумовили їх невтішну долю в Україні", - наголошується в листі.

Держкомпанія також зазначає, що в нині виконання імпортного контракту заблоковано і "Укрінтеренерго" завдано істотного репутаційного удару.

Компанією, як наголошується в листібуло підписано контракт всього на 500 тисяч тонн імпортного вугілля - шість суднових партій. В Україну за контрактом поставлено три суднові партії - 248,857 тисячі тонн.

"У зв'язку з вищеописаними подіями платежі за четверте і п'яте судна фактично зірвано, у зв'язку з чим продавцем вугілля оголошено дефолт "Укрінтернерго" за вказаними судновими партіями. Саме вугілля, яке вже частково передоплачене нашим підприємством, якщо ситуація не зміниться, продадуть іншим покупцям", - йдеться в листі.

Нагадаємо, 5 грудня за поданням ГПУ рішенням Печерського суду заарештували керівника "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича. Генпрокуратура підозрює його в тому, що він уклав контракт зі Steel Mont Trading Ltd про придбання вугілля в кількості 1 млн метричних тонн, яке за окремими якісними показниками було заздалегідь непридатне для використання на українських теплоелектростанціях. При цьому вартість палива нібито виросла з 86 доларів за тонну до 134.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram