ГоловнаЕкономікаДержава

Україна з понеділка очікує на початок поставок російського газу, - міністр

Якщо ситуація зі стабільними поставками вугілля на ТЕС не вирішиться, Україна може включити газомазутні блоки для компенсації потужностей в енергосистемі, розповів Демчишин

Україна з понеділка очікує на початок поставок російського газу, - міністр
Фото: epravda.com.ua

Україна очікує, що сплачені поставки російського природного газу почнуться в понеділок, 8 грудня.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин в ефірі програми ТСН на каналі "1 + 1".

"У п'ятницю сума за 1 млрд куб. м була сплачена, починаючи з понеділка, почнемо відбір", - сказав він.

За словами міністра, у випадку, якщо ситуація зі стабільними поставками вугілля на ТЕС не вирішиться, Україна може включити газомазутні блоки для компенсації потужностей в енергосистемі.

"Це додатковий ресурс (1 млрд куб. м газу), який у нас має з'явитися найближчим часом. Він дасть можливість вирішити частково проблему з електроенергією в тому випадку, якщо дійсно ситуацію з вугіллям не вдасться вирішити. В принципі, у нас є понад 5 ГВт потужностей газомазутних, які, звичайно, дуже дорогі і які зараз використовувати економічно недоцільно, але в разі надзвичайних ситуацій їх потрібно використовувати", - додав міністр.

Також Демчишин зазначив, що домовленості про початок імпорту 1500 МВт електроенергії знаходяться на останній стадії.

Міністр додав, що 15 грудня очікується включення в енергомережу 2 атомних енергоблоків сумарною потужністю 2000 МВт.

Нагадаємо, "Газпром" не постачає газ в Україну з середини червня через неоплачені рахунки. Наприкінці жовтня за посередництва Єврокомісії Україна і Росія домовилися про тимчасові умови поставок газу на зиму. Вони передбачають виплату Україною 3,1 мільярда доларів боргу цього року і закупівлі газу за передоплатою. Ціна зимових поставок становитиме 378 доларів за тисячу кубометрів цього року і 365 - в наступному.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram