ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" спробує експортувати газ через Туреччину

Альтернативою для української ГТС може стати газопровід через Чорне море

"Газпром" спробує експортувати газ через Туреччину
Фото: EPA/UPG

Російський концерн "Газпром" після відмови будувати "Південний потік", як і раніше, розраховує позбутися потреби прокачувати газ через Україну. Про це пише "Коммерсантъ" із посиланням на неназвані джерела в галузі.

За інформацією видання, як альтернативу українському маршруту розглядають будівництво труби через Чорне море до Західної Туреччини, до кордону з Грецією. Трубопровід повинен пройти паралельно Blue Stream.

Концерн планує домовитися з європейськими покупцями, які отримують паливо через Україну, щоб вони погодилися замінити прописані в контрактах пункти здачі (для більшості компаній - це Баумгартен в Австрії) на хаб у Туреччині.

Російська монополія має намір запропонувати клієнтам будувати газопроводи від турецького пункту у свої країни власними силами. Контракт на перекачування російського газу спливає 2020 року, доти "Газпром" планує залагодити всі спірні питання.

Джерела "Коммерсанта" в Європі припускають, що повідомлення про скасування проекту може бути блефом, що повинен змусити ЄС змінити позицію. Наразі на політичному чи корпоративному рівні не зроблено нічого, що підтверджувало б рішення про "Південний потік".

Нагадаємо, Путін повідомив про рішення заморозити будівництво "Південного потоку" 1 грудня. Він пояснив своє рішення тим, що влада ЄС перешкоджала реалізації проекту. За останні три роки "Газпром" профінансував South Stream майже наполовину - на $4,66 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram