ГоловнаЕкономікаДержава

Юнкер запропонував добудувати "Південний потік" на умовах Єврокомісії

Голова ЄК заявив, що "м'яч на полі Росії"

Юнкер запропонував добудувати "Південний потік" на умовах Єврокомісії
Фото: EPA/UPG

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер запропонував Росії добудувати "Південний потік", але на умовах ЄС.

Про це пише РБК-Україна.

"Що стосується "Південного потоку", ЄС і Болгарія працюють разом, щоб вирішити невирішені правові питання. Вони не є нездоланними. Ми повинні робити те, що краще для Болгарії та Європи. "Південний потік" може бути побудований. Умови були зрозумілі давно. Немає нічого нового. М'яч на полі Росії. Ми готові", - сказав Юнкер.

Тим часом міністр енергетики РФ Олексій Новак сьогодні заявив, що рішення про припинення будівництва "Південного потоку" остаточне. "Рішення прийнято було, на мій погляд, остаточне і сьогодні ми вже займаємося опрацюванням будівництва трубопроводу за іншим маршрутом", - цитує Новака "Прайм". За його словами, це буде трубопровід до Туреччини відповідно до домовленостей між двома президентами.

Нагадаємо, 1 грудня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може продовжувати реалізацію проекту "Південний потік" через позицію Євросоюзу. Він назвав позицію ЄС щодо "Південного потоку" неконструктивною і повідомив про плани перенацілити потоки енергоресурсів із РФ на інші регіони та на проекти зі зрідженого газу.

Газопровід "Південний потік" планувалося прокласти з Росії через Чорне море до болгарського міста Варна, а потім - до австрійського газового хабу в Баумгартені. Українські чиновники неодноразово заявляли, що це політичний проект, мета якого - припинити транзиту газу через Україну.

Вартість "Південного потоку" оцінюється в 23,5 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram