ГоловнаЕкономікаДержава

"Енергоатом": збій у роботі Запорізької АЕС не небезпечний

Оператор атомних станцій відмовився визнати несправність аварією

"Енергоатом": збій у роботі Запорізької АЕС не небезпечний
Фото: http://gasunion.org.ua/

"Енергоатом" заявив, що збій у роботі Запорізької АЕС, через який зупинили третій енергоблок, не небезпечний.

"Енергоблок №3 Запорізької АЕС відключився від мережі під дією захисту від внутрішніх пошкоджень генератора. Причина відключення - пошкодження обмотки трансформатора напруги секції живлення власних потреб блоку, що призвело до відключення трансформатора власних потреб і вимикачів блокового трансформатора", - йдеться в повідомленні компанії.

Попередня оцінка рівня події за міжнародною шкалою ядерних подій INES - "0", тобто відсутня значимість з точки зору безпеки. Блок підключать до мережі у п'ятницю.

"Зазначена подія не є ані ядерною, ані будь-якою іншою аварією. Згідно з нормативними документами, вона класифікується як "порушення в роботі енергоблоку АЕС". Наразі ведуться роботи з відновлення електропостачання блоку згідно з аварійною заявкою", - повідомив "Енергоатом".

Нагадаємо, що третій енергоблок відключився ще 28 листопада. Сьогодні прем'єр Арсеній Яценюк необережно назвав цю подію аварією. Хоча прем'єр лише хотів від міністра енергетики звіту, коли буде відновлено нормальне енергопостачання країни, порушене через несправність на ЗАЕС, західні ЗМІ, в тому числі Reuters, зачепилися саме за слово "аварія".

Запорізька станція є найбільшою в Європі. Третій енергоблок ввели в експлуатацію у 1986 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram