ГоловнаЕкономікаДержава

Устенко: дефіцит держфінансів у 2015 році треба скоротити удвічі

Іноземні інвестори очікують від української влади рішучих заходів зі скорочення дефіциту держфінансів

Устенко: дефіцит держфінансів у 2015 році треба скоротити удвічі
Фото: Макс Левин

Дефіцит державних фінансів у 2015 році треба скоротити з 10% до 5% від ВВП, вважає Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера (The Bleyzer Foundation). Про це він пише у статті для LB.ua. Інакше Україна не побачить іноземну допомогу, без якої країна не зможе виплачувати свої борги.

За результатами 2014 року Україна покаже дефіцит державних фінансів на рівні, що перевищує 10% ВВП. Іноземні інвестори у світових фінансових центрах вважатимуть, що це занадто, неприпустимо багато, вважає Устенко.

"Позичальник повинен мати можливість розраховуватися зі своїм кредитором. Єдиним проміжним позитивним сигналом для кредитора і інвестора буде те, що в країні відбувається усвідомлення цього. Такий сигнал повинен мати дуже чітку форму - дефіцит державних фінансів на наступний рік мають різко знизити. В ідеалі - удвічі. Тобто новий державний бюджет має вивести держфінанси на дефіцит у 5% ВВП. Це все ще нескінченно багато, але кредитор згоден терпіти, якщо ще через рік - у 2016 році - цей напрямок руху продовжиться і дефіцит опуститься до позначки у 2-3% ВВП", - пише економіст.

Олег Устенко вважає, що допомогти скоротити дефіцит може підвищення цін на газ для населення (при цьому бідні верстви повинні отримувати адресну допомогу), обмеження максимального розміру пенсій і реформа всієї пенсійної системи (запуск накопичувальної частини пенсії і приватних пенсійних фондів), знищення корупції, скорочення держслужбовців.

Нагадаємо, зараз кожен п'ятий українець живе за межею абсолютної бідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram