ГоловнаЕкономікаДержава

Жовтень для української економіки став найгіршим місяцем цього року

Виробництво у сільському господарстві обвалилося на 21,5%

Жовтень для української економіки став найгіршим місяцем цього року
Фото: www.scm.com.ua

Національний банк заявив, що жовтень став найгіршим місяцем для української економіки цього року. Про це свідчить індекс виробництва базових галузей (своєрідний міні-ВВП), який розраховують в НБУ. У жовтні він знизився відразу на 18,7%.

Для порівняння, у вересні індекс скоротився на 0,8%, а найбільшим досі було серпневе зниження на 12,3%.

Причиною жовтневого обвалу індексу стало значне скорочення обсягів сільгоспвиробництва - на 21,5% - у зв'язку з високою базою порівняння минулого року. Динаміка інших галузей, які враховуються в індексі (промисловість, будівництво, оптова та роздрібна торгівля), залишилася на рівні вересня.

"Динаміка індексу останніх місяців головним чином визначається динамікою сільського господарства, яке залежить від погодних умов. Після зростання обсягів сільськогосподарського виробництва у вересні на рекордні 46,9%, у жовтні відбулося їх суттєве скорочення. Як результат, вагомий позитивний внесок сільського господарства у зміну індексу змінився на негативний у жовтні", - пояснює Нацбанк у своєму звіті.

У цілому від початку року зростання сільського господарства залишається значним - 7,5%. Це відбулося за рахунок збільшення врожайності зернових культур.

Нагадаємо, що влада очікує 7%-го скорочення ВВП цього року. Індекс Нацбанку за 10 місяців скоротився на 7,7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram