ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" запросить європейців моніторити постачання російського газу

Існує ризик, що "Газпром" захоче створити новий конфлікт у січні 2015 року, вважає Коболєв

"Нафтогаз" запросить європейців моніторити постачання російського газу
Андрій Коболев
Фото: EPA/UPG

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв має намір запросити представників Європейської комісії для моніторингу транзиту російського газу до Європи.

Про це він сказав сьогодні на конференції в Брюсселі, передає УНІАН.

"Щоб бути впевненими, що не буде повторення 2009 року (газовий конфлікт між Україною і Росією), ми хочемо запросити представників Єврокомісії в Україну моніторити потоки газу з Росії в європейські країни", - підкреслив він.

За словами Коболєва, це найкращий спосіб забезпечити стабільність. При цьому він відкинув заяви про відбір російського газу, зазначивши, що це були повідомлення лише російської сторони.

"Газ - це частина набагато більшого конфлікту. Ми запрошуємо міжнародних спостерігачів моніторити газові потоки в Україну. Це також допоможе зняти протиріччя з приводу наявності лічильників на східній частині. Так, вони є, але перебувають на російському боці. Ми також вітали б, якби європейські експерти відвідали ці газорахункові станції, щоб бути впевненими, що немає проблем з транзитними потоками", - повідомив Коболєв.

Він додав, що єдина небезпека - це ризик того, що "Газпром" захоче створити новий конфлікт у січні 2015 року.

Раніше в "Нафтогазі" оцінили ймовірність того, що "Газпром" припинить транзит природного газу через територію України під час опалювального періоду в 70%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram