ГоловнаЕкономікаФінанси

Жолудь: без паніки курс повернеться до 14 грн за долар

Гривня падає через недовіру до НБУ і зростання гривневої маси

Жолудь: без паніки курс повернеться до 14 грн за долар
Александр Жолудь
Фото: www.business.ua

Якщо паніка на валютному ринку не переросте в істерію, то через кілька тижнів курс повернеться до рівнів чорного ринку минулого місяця, тобто близько 14 гривень за долар США. Такий прогноз у статті для видання Hubs дав Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень (Київ).

Основною причиною падіння гривні економіст вважає паніку, на другому місці - ріст гривневої маси. "У країні стає все більше гривні. Ще 4 листопада залишки на рахунках становили 27,9 млрд гривень, а 11 листопада - вже 33,9 млрд гривень. Частина цих коштів може тиснути на курс", - пише Жолудь.

Нацбанк міг би стабілізувати курс, але не робить цього, вважає економіст. Для страхування валютних ризиків НБУ міг би створити спеціальні фінансові інструменти (ф'ючерси), які б захищали бізнес від валютних коливань. У конспірологічні версії економіст не вірить: "не варто пояснювати змовою те, що може бути пояснено дурістю".

Нагааємо, сьогодні офіційний курс гривні виріс на 19 копійок до 15,56 одиниць за долар США. Однак обсяги торгів на міжбанку як і раніше скромні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram