ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ порадив не довіряти сайтам з котируваннями міжбанку

Котирування валютних заявок не завжди відповідають укладеним операціям

НБУ порадив не довіряти сайтам з котируваннями міжбанку
Фото: EPA/UPG

Сайти з міжбанківськими котируваннями - такі як "УкрДілінг" і TRDATA - не показують об'єктивної ситуації на валютному ринку, вважають у Нацбанку. Про це сказав начальник управління валютних операцій Сергій Пономаренко, пише УНІАН.

"Коли ринок був ліквідним, було багато угод, ці системи відображали реальний стан речей. Сьогодні є системи, в яких банки показують свої "бажання" - "УкрДілінг" і TRDATA, а кількість угод та їхні обсяги не відображають. Тому, якщо хтось поставить свій продаж по 17 на 50 тисяч доларів, наприклад, а ми констатуємо, що ринок вже доріс до 17, це не буде правдою. Це даватиме неправильний меседж учасникам ринку", - пояснив він.

"Наприклад, виставили курси: купівля - 15, продаж - 17. І провели операцію фактично по 15,8. Говорити про те, що продажі йдуть по 17, в такому разі не об'єктивно", - додав банкір.

Одна-дві заявки, за якими могли навіть не відбутися угоди, не відображають реальний стан речей, пояснив він. "Тому краще орієнтуватися на фактичну інформацію про те, що сталося. Вона реально покаже, де ринок", - сказав Пономаренко.

Нагадаємо, що Нацбанк публікує середньозважений курс на міжбанку, орієнтуючись на укладені угоди, у спеціальному розділі свого сайту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram