ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" пояснив затримку платежів за транзит

Росія хоче заплатити за прокачку газу більше, ніж просить Україну

"Газпром" пояснив затримку платежів за транзит
Фото: moskva-tr.gazprom.ru

"Газпром" заявив, що не платить за транзит через невизначеність у ціні на газ. Оскільки ставка транзиту прив'язана до неї, то кожна сторона, прийнявши певну ставку транзиту, автоматично визнає і певну ціну на газ. Це обов'язково використовуватиметься проти неї в суді.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на представника "Газпрому" Сергія Купріянова.

"Єдина технічна проблема з оплатою за транзит газу територією України - це те, що "Газпром" хоче заплатити більше, ніж чекає від нас українська сторона. Транзитна ставка залежить від ціни російського газу для України. "Газпром" розраховує цю ціну за формулою, зазначеною в контракті на поставку газу. А "Нафтогаз України" вважає за своєю ціною. Це гальмує процес. Але ми знайдемо вирішення цієї проблеми. Все зроблять відповідно до духу брюссельських домовленостей", - сказав він.

У Брюсселі наприкінці жовтня Україна і Росія домовилися, що з 1 листопада по 31 грудня цього року ціна на газ складатиме 378 доларів за тисячу кубометрів. Президент Петро Порошенко сьогодні заявив, що Україна не отримала плати за транзит російського газу в країни ЄС за вересень і жовтень, домовленостей про ціну якого не було.

Нагадаємо, що більш ніж рік Росія не платила за транзит газу, бо зробила це авансом. 21 серпня 2014 року "Газпром" повідомив, що в липні аванс вичерпався у зв'язку з підвищенням ціни газу з 1 квітня до $485 за 1000 куб. м. У "Нафтогазі" згодні, що передоплата "Газпрому" за транзит російського газу територією України закінчилась, але вважають, що сталося це у вересні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram