ГоловнаЕкономікаДержава

Барель нафти подешевшав до 85 доларів

Попит на нафту у світі відстає від пропозиції

Барель нафти подешевшав до 85 доларів
Фото: obozrevatel.com

Барель нафти північноморського сорту Brent подешевшав майже на 4 долари, до 85,04 долара на біржі IСE Futures Europe за підсумками вчорашнього дня. Американський сорт WTI на біржі NYMEX у Нью-Йорку втратив приблизно стільки само і до закриття торгів коштував 81,84 долара.

Про це пише РБК з посиланням на офіційні дані товарних бірж.

Падіння цін на нафту відбувається у зв'язку зі зростанням її пропозиції і зниженням попиту. 14 жовтня Міжнародне енергетичне агентство знизило прогноз світового середньодобового попиту на нафту до 92,4 млн барелів, при тому що у вересні поставки палива на світовий ринок становили 93,8 млн барелів на день. Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) раніше повідомила, що не скорочуватиме видобутку, щоб підтримати ціни.

На початку року нафта марки Brent коштувала понад $107 за барель, а влітку - взагалі $115. РБК зазначає, що обвал цін після цього пов'язаний із кількома факторами. Зокрема - зі сланцевою революцією в США, скороченням поставок в цю країну і, як результат, появою надлишку нафти. Ця ситуація накладається на несприятливу економічну ситуацію в Європі та Китаї.

Ще одним фактором падіння нафтових цін стає ситуація в Ірані, який пішов на діалог із Заходом. Найближчими місяцями це може обернутися частковим зняттям санкцій і появою на світовому ринку іранської нафти.

Крім того, ринки очікують згортання політики "кількісного пом'якшення" у США, яка призвела до появи великої кількості дешевих грошей і прискорила зростання цін на різні активи, в тому числі на нафту. Без інтервенцій Федеральної резервної системи вони можуть повернутися на колишні рівні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram