ГоловнаЕкономікаДержава

УСПП закликала Кабмін відкоригувати податкову реформу

Промисловці не задоволені пакетом економічних реформ від Яценюка

УСПП закликала Кабмін відкоригувати податкову реформу
Предложения премьера не устраивают УСПП.
Фото: www.dyvys.in

Податкова реформа, запропонована урядом (законопроекти №5078-5080) посилить тінізацію економіки, а також податковий тиск на бізнес і незахищені прошарки населення.

Про це заявила віце-президент Української спілки підприємців та промисловців Юлія Дроговоз, пише УНІАН.

Перш за все, за словами Дроговоз, по українцях ударить реформування податку на нерухомість. "З податку на нерухомість пропонують прибрати пільги. Зараз, нагадаю, податку на нерухомість не сплачують, якщо приватний будинок або квартира в межах 240 і 120 кв. м. Після змін платитимуть усі. Особливо це вдарить по власниках приватних будинків. І не важливо, що ці будинки можуть бути в жалюгідному стані - за них доведеться платити в повному обсязі - зокрема малозабезпеченим прошаркам населення", - сказала Дроговоз.

Також серйозні незручності громадянам можуть заподіяти зміни в оподаткуванні доходів фізичних осіб. "Вводиться контроль над витратами. І здійснюватимуть його так: у разі купівлі товару на суму понад 12 тис. грн (від дорогого товару в магазині до придбання квартири чи машини) продавець (наприклад, магазин) буде змушений повідомити в податкову дані про товар і покупця. Після цього податкова буде перевіряти, чи дійсно покупцеві досить задекларованих коштів на купівлю того чи іншого товару. При цьому в законопроекті записано, що податкова може діяти на власний розсуд (перевіряти, викликати, вимагати додаткову інформацію), що в умовах України несе певні корупційні ризики", - вважає Дроговоз.

"Запропоновані урядом реформи не зможуть вирішити ключове наразі економічне завдання - залучити інвестиції в економіку. Податкове навантаження на бізнес і населення зросте, тінізація економіки також зросте", - спрогнозувала вона. При цьому експерт нарікає на те, що процедура підготовки цих законопроектів була вкрай непрозорою: "Сама процедура розробки даних законопроектів була вкрай непрозорою. Незважаючи на те, що над цими питаннями працювали робочі групи, результат їхньої роботи був перекреслений, до парламенту подано абсолютно інші норми. Це маніпулювання громадською думкою".

Нагадаємо, 16 вересня парламент відхилив законопроекти №5078-5080, які пропонували зміни в оподаткуванні з податку на нерухомість, податку на доходи фізосіб, ввели інший акциз - на продаж палива, алкоголю, цигарок і пива. Також пропонувалося ввести норми, які ускладнювали роботу приватних підприємців з великими підприємствами. Незважаючи на відхилення законопроектів, уряд планує їх знову подати в парламент для розгляду на останній сесії - 14 жовтня, стверджують в УСПП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram