ГоловнаЕкономікаДержава

Представники газової галузі просять підвищити норми споживання газу

Розподільні компанії не зможу оплатити технологічні втрати

Представники газової галузі просять підвищити норми споживання газу
Фото: EPA/UPG

32 газорозподільні компанії закликають Кабінет Міністрів скасувати зменшення норм споживання природного газу для побутових споживачів, у яких немає приладів обліку газу.

Про це йдеться у зверненні представників газової галузі до уряду, повідомляє РБК-Україна. Керівники газорозподільних компаній зазначають, що не буде реальної економії газу, про яку заявляли урядовці, обґрунтовуючи зменшення норм споживання газу.

"На споживачів без лічильників постачальники газу за встановленими раніше нормам нараховували в рік до 1,3 млрд куб. м газу. За новими нормами, нарахування зменшено до 0,8 млрд куб. м. Різниця становить 500 млн куб. м. Чи означає це реальну, фізичну економію газу? Ні. Ухвалене урядом зменшення норм змінить лише категорію цього газу і його вартість", - йдеться у відкритому зверненні.

У зверненні нагадують, що з 1 жовтня, згідно з постановою уряду від 6 серпня №409, зменшено в 1,5-2 рази норми споживання природного газу для побутових споживачів, у яких немає приладів обліку газу. При цьому члени уряду, коментуючи це рішення, заявили, що завдяки йому країні вдасться заощадити 1 млрд куб. м газу.

У зверненні наголошено, що внаслідок такого рішення технологічні втрати газорозподільних компаній становитимуть 500 млн куб. м газу, за які вони зобов'язані заплатити вартість, встановлену для промислових підприємств, а це дорівнює 2,4 млрд гривень, що відповідає фонду заробітної плати всіх газорозподільних підприємств України.

"Уважно вивчивши постанову КМУ від 06.08.2014 р. №409 (в частині зменшення норм споживання природного газу для населення без лічильників) і ваші публічні коментарі до неї, з прикрістю змушені констатувати: країна не заощадить 1 млрд куб. м газу, оскільки жодної реальної економії не виникає; ми не втратимо 500 млн дол. додаткових доходів, тому що ми їх, на жаль, ніколи не мали; споживачі не зекономлять своїх грошей, оскільки витрати на газ для них зростуть; пільгові категорії споживачів недоотримають значні суми дотацій, що навряд чи втішить їх", - сказано у зверненні.

Нагадаємо, у вересні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв про економію 500 млн доларів завдяки реверсним поставкам газу з країн Європи. Проте Україні, за оцінками уряду, для проведення опалювального сезону не вистачає від 2 до 5 млрд кубометрів газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram