ГоловнаЕкономікаБізнес

Депутат Каплін пропонує націоналізувати нафтогазові родовища

Передбачено два механізми націоналізації: шляхом викупу і за рішенням суду

Депутат Каплін пропонує націоналізувати нафтогазові родовища
Фото: vpoltave.pl.ua

Депутат Верховної Ради від УДАРу Сергій Каплін пропонує дозволити націоналізацію нафтогазових родовищ, повідомляє День. Такий законопроект депутат зареєстрував у понеділок, 6 жовтня.

Каплін пропонує викуповувати родовища у власників або відчужувати їх на підставі рішення суду. Перелік родовищ, які будуть повернуті державі, формуватиме Кабмін, а затвердить Рада.

Незалежні фахівці повинні здійснити оцінку родовищ. У разі незгоди з розміром компенсації Фонд держмайна звертатиметься до госпсуду за місцем розташування родовища, щоб той визначив викупну ціну. Компенсуватимуть у грошовій формі та/або в обмін на держоблігації.

Усього в Україні налічують 108 окремих компаній, які володіють ліцензіями на видобуток нафти і газу (такі ліцензії видає Держслужба надр і геології). Такими компаніями, за даними видання "Інсайдер", володіють колишній міністр екології Микола Злочевський, олігарх Віктор Пінчук, депутат Верховної Ради Олександр Онищенко, найбагатший поляк Ян Кульчик, губернатор Дніпропетровської області олігарх Ігор Коломойський, олігарх Рінат Ахметов, депутат Ради і олігарх Вадим Новинський, львівський бізнесмен Зіновій Козицький, найближче оточення колишнього президента України Віктора Януковича і кілька інших бізнесменів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram