ГоловнаЕкономікаФінанси

Пинзеник: НБУ одним продає долар по 14,1 грн, іншим - по 12,9

Екс-міністр радить Нацбанку призупинити рефінансування банків

Пинзеник: НБУ одним продає долар по 14,1 грн, іншим - по 12,9
Фото: Макс Левин

Колишній міністр фінансів, депутат Віктор Пинзеник заявив, що Національний банк одним банкам продає долари по 14,1 грн, а іншим - по 12,9, що, на його думку, створює передумови для спекуляцій.

"Аналіз результатів передостаннього валютного аукціону свідчить, що продано 134,6 млн доларів: одним - за максимальним 14,1 грн, іншим - за мінімальним 12,9. Різниця - 1,2 грн, або 8,5%. Перевести в річний вимір? Клондайк для спекулянта. НБУ повинен задавати курс, "вести" його, заявляючи при цьому один курс інтервенцій. "Ножиці" курсу завжди будуть підігрівати спекулятивний ажіотаж", - написав він у блозі на LB.ua.

На думку Пинзеника, щоб стабілізувати ситуацію на валютному ринку, Нацбанк повинен змінити свою політику. По-перше, колишній міністр радить на якийсь час припинити рефінансування банків, тому що вільної гривні на ринку зараз надто багато. По-друге, потрібно або припинити продавати валюту для потреб клієнтів (депозити, кредити), або змусити банки звітувати про її використання.

"Я знаю, скільки в Україні коштує сало, але вже не знаю, скільки коштує долар. Бо сало у вільному, легальному продажу, а долар уже тривалий час продають з-під поли. А це дуже небезпечна для економіки ситуація. І вона повинна бути швидко виправлена", - заявив Пинзеник.

Нагадаємо, що останні кілька тижнів в Україні виникли серйозні проблеми з тим, щоб купити іноземну валюту в касах банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram