ГоловнаЕкономікаДержава

Продан: Україна не отримала від РФ прийнятної пропозиції на переговорах щодо газу

Пропозицію Єврокомісії ще вивчають

Продан: Україна не отримала від РФ прийнятної пропозиції на переговорах щодо газу
Фото: www.dyvys.in

Міністр енергетики Юрій Продан заявив, що на переговорах щодо газу, які відбулися 26 вересня, українська сторона не отримала прийнятної пропозиції з боку Росії.

При цьому міністр зазначив, що Україна високо цінує спроби Європейської комісії досягти проміжного взаєморозуміння між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" до прийняття відповідних рішень Стокгольмського Арбітражу.

Як сказано в коментарі Продана, українська сторона бачить вирішення неузгоджених питань, розглядаючи їх і формуючи компромісне рішення в рамках пакета, а саме:

- «очищення» питання ціни на природний газ від політичної (некомерційної) складової шляхом формування ціни на природний газ виключно на ринкових принципах на основі домовленостей між господарюючими суб'єктами і закріплення їх у відповідному господарському договорі (шляхом внесення змін до існуючого договору або укладення нового);

- узгодження графіків розрахунків за природний газ, поставлений в минулі періоди, а також умов розрахунків, графіків та умов поставок газу в наступні періоди (в т. ч. умова "бери або плати", покриття пікових навантажень);

- приведення у відповідність із законодавством ЄС та України ("третій енергетичний пакет") угоди щодо транзиту російського газу в країни ЄС. Це гарантуватиме як надійне постачання природного газу від ВАТ "Газпром" європейським споживачам, так і усунення існуючих дискримінаційних обмежень стосовно оператора ГТС України, і, як наслідок, забезпечення вільного доступу НАК "Нафтогаз України" до європейських газових ринків.

Також Продан додав, що зараз фахівці НАК "Нафтогаз України" і Міненерго опрацьовують протокольні пропозиції, які надійшли від Європейської Комісії за результатами переговорів 26 вересня.

Нагадаємо, 26 вересня єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер запропонував Україні в рамках так званого "зимового пакета" заплатить до кінця року 3,1 млрд доларів за вже поставлений газ, після чого "Газпром" поставить Україні 5 млрд куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram