ГоловнаЕкономікаБізнес

Вінницька агрофірма звинувачує голову суду в покриванні рейдерів

Сільгоспвиробник заявив, що у нього незаконно відібрали землю

Корупція в судовій системі, яка дозволяє легалізувати рейдерські захоплення, підриває перспективи цивілізованого ринку землі в Україні. Про це йде мова в матеріалі газети “Факты”.

Юридичний представник агрофірми "Іззія" (Вінниця) Руслан Щуровський описав схему рейдерського захоплення, що сталася в Тростянецькому районі Вінницької області у 2011 році і завершилася вже у 2014 році.

Спочатку навесні 2011 року фірма "Кристал" вчинила фізичне захоплення землі. Раніше права на оренду фірми "Іззія" зареєстрували в Державному агентстві земельних ресурсів. Поки тривала судова тяганина, три роки земля оброблялася і приносила прибуток компанії-загарбникові. У 2013 році змінився порядок реєстрації прав оренди на землю. Тепер із цим почала працювати Реєстраційна служба Міністерства юстиції, за принципом "реєструється той, хто першим подав заявку". Незважаючи на довідку з Держкомзему про права "Іззії", реєстрацію провели для "Кристалу".

У вересні 2014 року співробітника реєстраційної служби в Тростянецькому районі, який оформив реєстрацію, звільнили за систематичні порушення.

Остаточно захоплення завершилося навесні 2014 року шляхом легалізації рішення реєстраційної служби рішенням Вінницького апеляційного адміністративного суду (ВААС). Крім того, ВААС не підтримав Тростянецьку податкову інспекцію, яка нарахувала несплачені податки на прибуток, отриманий "Кристалом" від обробки захопленої землі. Це - близько 9 млн грн разом зі штрафними санкціями.

На думку сільгоспвиробника, рейдерська схема стала можливою за підтримки судової системи. У покриванні рейдерського захоплення агрофірма звинувачує голову ВААС Віталія Кузьмишина:

"[Віталій Кузьмишин] від самого початку тримав нашу справу під особистим контролем. Саме цей пан несе відповідальність за ухвалення судами першої та другої інстанції незаконних рішень, які дозволили узаконити захоплення землі, - каже Щуровський. - Те, що Кузьмишин і такі, як він, залишаються на своїх місцях у новій Україні, - це непорозуміння".

Аграрії звертаються до МВС, прокуратуру і податкові органи захистити свої законні права і відновити законність у справі про рейдерське захоплення землі в Тростянецькому районі Вінницької області. Також підприємці вимагають люстрації як усієї судової системи, так і Кузьмишина особисто.

"Не побудувати європейську державу, якщо так само, як і раніше, легко можна захоплювати чуже майно та легалізувати рейдерські захоплення в суді, не боячись люстрації і сміючись в обличчя тим, хто хоче чесно жити і працювати", - йдеться в матеріалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram