ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк: тимчасова газова угода буде діяти до вердикту Стокгольмського суду

Прем'єр відкинув відкликання "Нафтогазом" позову проти "Газпрому"

Яценюк: тимчасова газова угода буде діяти до вердикту Стокгольмського суду
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підтвердив, що Україна хоче підписати з РФ тимчасову угоду про постачання природного газу.

За його словами, угода буде діяти до рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо спору між "Нафтогазом" і "Газпромпом".

"Тому наша спільна позиція з Європейською комісією полягає у тому, що до моменту остаточного рішення Стокгольмського арбітражного суду нам треба підписати тимчасову угоду про постачання природного газу", - наводить слова Яценюка прес-служба Кабміну.

При цьому прем'єр відкинув відкликання "Нафтогазом" позову в арбітраж.

"Ні за яких обставин Україна не відкликатиме позов із Стокгольмського арбітражного суду. Саме рішення суду для нас буде остаточним аргументом у переговорах з "Газпромом", - заявив він.

Умови тимчасової угоди було обговорено з європейськими партнерами, додав Арсеній Яценюк. При цьому він відмовився коментувати хід переговорів.

Нагадаємо, в четвер у Берліні відбувся черговий раунд газових переговорів між Росією і Україною за участю ЄС. За їх підсумками єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер повідомив, що Україна і Росія планують підписати тимчасову газову угоду строком на півроку, до кінця березня 2015-го.

Росія на переговорах запропонувала Україні сплатити частину боргу за поставлений до червня 2014 року газ. Після цього, заявив міністр енергетики РФ, "Газпром" поставить "Нафтогазу" 5 млрд куб. м палива за ціною 385 доларів за 1 тиc. куб. м.

Україна з такою пропозицією не погодилася, але заявила, що готова сплатити "Газпрому" понад 3 млрд у рахунок майбутніх поставок газу.

Новий раунд тристоронніх переговорів щодо газу має відбутися наступного тижня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram