ГоловнаЕкономікаДержава

Угорщина зупинила реверс газу в Україну (оновлено)

У "Нафтогазі" пов'язують припинення постачання з візитом у країну глави "Газпрому"

Угорщина зупинила реверс газу в Україну (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Увечері в четвер, 25 вересня, Угорщина припинила транспортування газу в Україну. Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"О 17:55 за київським часом український оператор газотранспортної системи (ГТС) "Укртрансгаз" отримав електронною поштою від угорського оператора ГТС FGSZ лист про припинення подачі газу з 19:00 через технічні причини "до подальшого повідомлення", - повідомив "Нафтогаз" у ніч проти п'ятниці.

"Зупинка сталася через кілька днів після візиту представників "Газпрому" в Угорщину і за кілька годин до наступного раунду тристоронніх переговорів Україна-Росія-ЄС", - сказано в повідомленні.

При цьому FGSZ не зміг надати будь-яку додаткову інформацію про причини і тривалість перерви ні "Укртрансгазу", ні "Нафтогазу".

На думку української компанії, угорська влада ухвалила це рішення після зустрічі глави ВАТ "Газпром" Олексія Міллера і прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в понеділок, 22 вересня.

Українська компанія також закликає ЄС прийняти колективне рішення про забезпечення енергетичної безпеки Європи та виконання внутрішніх правил ЄС.

Як сказано в повідомленні оператора газотранспортної системи Угорщини FGSZ, припинення постачань в Україну пов'язане зі збільшенням попиту на природний газ на внутрішньому ринку. Компанія зазначає, що з її боку була забезпечена пропускна спроможність газопроводу 16,8 млн куб. м газу на добу (6,1 млрд куб. м газу на рік), але при цьому вона не гарантувала, що щодня постачатиме зазначений обсяг газу, пишуть "Українські новини".

Нагадаємо, 25 вересня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що завдяки реверсним поставкам газу з країн Європи Україна заощадила $500 млн. Раніше у вересні через дії "Газпрому" польський оператор припиняв транспортування газу в Україну, але це тривало лише кілька днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram