ГоловнаЕкономікаБізнес

"Енергоатом" звинуватив російську компанію у зриві зобов'язань із добудови ХАЕС

Україна перегляне умови будівництва нових енергоблоків

"Енергоатом" звинуватив російську компанію у зриві зобов'язань із добудови ХАЕС
Хмельницкая АЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Президент "Енергоатому" Юрій Недашковський звинуватив російську компанію "Атомстройэкспорт" у зриві договору про добудову енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

"Переговори тривають із 2008 року, і я вважаю, що це неуспішні переговори. На жаль, ми оголосили російську компанію "Атомстройэкспорт" переможцем міжнародного конкурсу, який ми проводили 2008 року, але всі зобов'язання, які вона брала на себе під час підготовки тендерних пропозицій, виявилися не виконаними", - цитує Недашковського РБК-Україна.

"Зі свого боку Україна виконала всі зобов'язання... Україна створила повністю всю нормативну базу для цього будівництва. На жаль, наші російські партнери не виконали взятої на себе частини зобов'язань - це насамперед фінансування, друга - ступінь локалізації постачання обладнання, матеріалів і послуг, які передбачалися українською стороною. Наприкінці вони ще й відмовилися від того проекту, з яким ми йшли на міжнародний конкурс", - розповів Недашковський.

Він зазначив, що переговори тривають, але перспективи вони, радше за все, не мають.

"Тому зараз ми вивчаємо і готуємо для нашого уряду нові пропозиції, як добудувати третій і четвертий енергоблоки, або це буде добудова тільки третього енергоблоку. Зараз ми робимо всі аналізи, порівняння. Зокрема вирішуємо ті питання, які стосуються регуляторних речей - це питання безпеки, питання можливості ліцензування будівництва", - сказав він.

Нагадаємо, що Україна має намір будувати нові енергоблоки не тільки на ХАЕС, а й на Запорізькій і Южно-Українській АЕС.

Зараз Україна має 15 енергоблоків: шість - на ЗАЕС (найбільша станція в Європі), чотири - на Рівненській АЕС, три - на ЮУАЕС, два - на ХАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram