ГоловнаЕкономікаФінанси

Яценюк звинувачує в падінні гривні панікерів і спекулянтів

Мінфін вважає ринковим курс 13 грн за долар

Яценюк звинувачує в падінні гривні панікерів і спекулянтів
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звинувачує в падінні курсу гривні паніку та спекуляції.

"У мене зараз іншого пояснення, чому, з одного боку - паніка, а з іншого боку - спекуляція, немає", - сказав він на засіданні уряду. Яценюк пояснив, що ситуація із продажем валюти, торгове сальдо, макроекономічні показники, інші чинники - все підтверджує, що курс гривні не повинен падати, але відбувається зворотне.

Міністр фінансів Олександр Шлапак перед засіданням висловив аналогічну думку. "Жодних підстав для дестабілізації курсу української гривні сьогодні немає", - заявив він, додавши, що курс повинен бути на позначці близько 13 грн за долар. "Я впевнений, що курс близько 13-13,5 - це максимальний курс, на якому ми можемо абсолютно спокійно тримати ситуацію", - сказав він.

Шлапак вважає, що курсові перекоси пов'язані з тим, що деякі комерційні банки не дотримуються домовленості з Національним банком. "У Національного банку є абсолютно достатньо заходів впливу на такі комерційні банки, оскільки вони сьогодні зривають ситуацію передусім на своєму власному ринку. Оскільки курс поза 15 - це подальший, фактично безконтрольний відтік депозитів із комерційних банків, а це проблема безпосередньо в самій банківській системі", - сказав міністр.

Він наголосив, що зараз потроху починає заходити валюта від агроекспортерів, що також може допомогти стабілізації курсу. Шлапак упевнений, що протягом тижня можна буде побачити позитивні результати від роботи над стабілізацією валютного курсу.

Поки що ж офіційний курс долара на позначці 13,5261 грн, котирування на міжбанку при цьому сягають майже 15 грн за долар.

Нагадаємо, що Національний банк обмежив суму купівлі готівкового долара, сподіваючись збити ажіотажний попит і заспокоїти валютний ринок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram