ГоловнаЕкономікаФінанси

Європейський центробанк випустив нову купюру в 10 євро

Нові банкноти отримали додатковий захист і трохи інший дизайн

Європейський центробанк випустив нову купюру в 10 євро
Фото: itar-tass

Європейський центральний банк випускає в обіг нові банкноти 10 євро. Їх почнуть видавати банки і банкомати, крім того, нові "десятки" можна буде отримати на решту в різних торгових мережах на території всіх країн єврозони, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Головна відмінність нових купюр від банкнот попереднього покоління полягає в оновлених елементах захисту та деяких змінах у дизайні.

Розмірами і кольоровою гамою нова "десятка" не відрізняється від колишньої. По обидва боки банкноти нанесено рельєфні лінії, поверхню покрито спеціальним лаком, вона видається більш гладкою.

На оновленій купюрі тепер з'явиться портрет героїні давньогрецької міфології - Європи. Її зображення можна буде побачити у вигляді водяного знака, а також на голографічній вертикальній смузі. Також оновиться підпис президента Європейського центробанку. Якщо на "десятках" попереднього зразка був автограф француза Жана-Клода Тріше, який очолював регулятор з 2003-го по 2011 рік, то на нових купюрах буде вже підпис італійця Маріо Драгі.

Ще одна відмінність полягає в тому, що напис "євро" тепер виконано не тільки латинським і грецьким шрифтами, а й кирилицею. Пов'язано це зі вступом 2007 року до Євросоюзу Болгарії. Крім того, через розширення ЄС абревіатуру "ЄЦБ" вказано не п'ятьма мовами, як раніше, а вже дев'ятьма.

Банкноти старого зразка залишаються дійсними. Німецький федеральний банк Bundesbank, а також інші центробанки валютного союзу просто будуть поступово замінювати старі купюри на нові. Усього в найближчі кілька тижнів в обігу опиняться близько 4,3 млрд оновлених "десяток".

Нагадаємо, про розробку нової купюри ЄЦБ оголосив ще в січні 2014 року. Нова "десятка" стала другою серед банкнот нового зразка після 5-єврових купюр, введених в обіг у травні минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram