ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін запропонував зробити трудові договори обов'язковими

Уряд вніс законопроект про реформу ЄСВ

Кабмін запропонував зробити трудові договори обов'язковими
Фото: vidomosti-ua.com

Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроект №5080 про реформу єдиного соцвнеску та легалізацію фонду оплати праці.

Він передбачає введення знижувального коефіцієнта 0,4 до ставки єдиного соцвнеску, якщо база його нарахування перевищує двократний розмір мінімальної зарплати. Якщо вона менша, тоді єдиний соцвнесок розраховується як добуток двократного розміру мінімальної заробітної плати на дійсну ставку єдиного внеску (вона залежить від виду платника і його діяльності).

Законопроект також пропонує з 1 січня створити єдиний Фонд соцстраху, який об'єднає

Фонд від нещасних випадків і Фонд із тимчасової втрати працездатності.Трудовий договір стане обов'язковим, але його реєстрація у держслужбі зайнятості скасовується. Якщо трудового договору не буде, роботодавця можуть оштрафувати.

Очікується, що цей законопроект дозволить легалізувати 11 млрд грн зарплатного фонду (2,2% від загального в цілому по економіці), що збільшить надходження до бюджету на 1,3 млрд грн, а фонд соцстраху - на 3,3 млрд грн. При цьому об'єднання фондів соцстрахування скоротить адміністративні витрати на 600 млн грн.

Нагадаємо, що Державна фіскальна служба заявляла, як боротиметься із зарплатами у конвертах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram