ГоловнаЕкономікаДержава

Тристоронні газові переговори заплановано на 16 вересня

Основна проблема в організації цих переговорів - мати узгоджений порядок денний

Тристоронні газові переговори заплановано на 16 вересня
Фото: www.gazprom.com

Тристоронні переговори за участю єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера, міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана і міністра енергетики Росії Олександра Новака з питання врегулювання постачання російського природного газу попередньо заплановано на 16 вересня.

Про це повідомив радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в ефірі каналу "24".

"Ми говорили з паном (директором департаменту з енергетичного ринку Єврокомісії Клаусом-Дітером) Борхардом, тобто після Еттінгера наступна людина за ієрархією. Він казав, що наразі робочий термін для зустрічі - 16 вересня", - повідомив Вітренко.

Вітренко допускає перенесення дати переговорів на пізніше в разі, якщо Україна і Європейська комісія не будуть упевнені, що політичний тиск з боку Росії припинився і переговори відбуватимуться на комерційній основі.

За його словами, основна проблема в організації цих переговорів - мати погоджений порядок денний, а не місце і дату зустрічі.

"Наша позиція така - якщо ми будемо мати ці переговори, то вони повинні бути прагматичними. Тобто якщо ми побачимо, що політичного тиску немає, а є комерційний підхід. Якщо цього не буде, то Європейська комісія насамперед порушить питання щодо того, чи не варто ще почекати, щоб ми були впевнені, що переговори якщо і відбудуться, то будуть у комерційному руслі", - підкреслив радник голови правління "Нафтогазу".

Вітренко також зазначив, що у російської сторони є раціональне бачення проблеми і це дає певні надії на конструктивне її розв'язання.

Раніше повідомлялося, що тристоронні газові переговори мали відбутися 6 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram