ГоловнаЕкономікаДержава

Міноборони недоотримує мільйони гривень

Колишній співробітник "Укроборонпрому" розповів про схеми втрати грошей

Міноборони недоотримує мільйони гривень
Фото: Кузьма Джунь

Міністерство оборони України недоотримує мільйони гривень при купівлі та продажу техніки. Про це написав колишній заступник "Укроборонпрому" Максим Глущенко, передає УНІАН.

На підтвердження махінацій із зброєю і технікою Міністерства оборони Глущенко наводить схему, за якою відомство недоотримало 14 млн грн.

"Міноборони продає через компанію "Укроборонекспорт" (яка не входить у концерн "Укроборонпром") підконтрольному їй ТОВ "Сучасні спеціалізовані обладнання та технології" 62 пускових механізми для ракет ПЗРК типу "Голка" за ціною 59 тис. грн. А у США ці пускові механізми це ТОВ продає через "Укрспецеспорт" за ціною $54 тис. Математику всі знають, тож порахувати неважко. Навіть якщо відняти 20% додаткових відрахувань, то при продажу цих 62 пускових механізмів за реальною ціною тим же США Міноборони могло заробити майже 18 млн грн . А заробило менше 4 млн грн. Куди поділися 14 млн грн? Я думаю, питання риторичне і відповідь усім зрозуміла", - пише Глущенко.

"Осідає вся дельта на все тих же приватних фірмах-прокладках, які спеціально для цього і створюються. А офіційний запит від спецекспортерів у Міністерстві оборони проігнорували", - написав колишній чиновник.

Глущенко стверджує, що реальної інвентаризації в Міністерстві оборони ніколи не проводилося, а замість зайвого майна відомство продає зброю і техніку, які необхідні на фронті.

"Я кілька разів намагався позбавити оборонку від цих корупційних схем. Мої пропозиції стосувалися погодження продажів з "Укроборнпромом", щоб виключити з ланцюжка приватні компанії і продавати за ринковою ціною. З Міноборони навіть було підписано відповідний договір, але чиновники в погонах дуже швидко почали його ігнорувати", - зазначив Максим Глущенко.

Чергові схеми зловживань у Міністерстві оборони спливли у ЗМІ. Виявилося, що з Міноборони зовсім не потрібні ні автомати, ні безпілотники, ні гранатомети, ні навіть вертольоти, яких так не вистачає на фронті, - все це продається стороннім покупцям. Тільки за I півріччя 2014 року державною фірмою "Укрінмаш" на внутрішньому ринку було продано 35 900 автоматів АКМ (калібр 7,62 мм), 1237 гранатометів РПГ-7В, майже 5 тис. авіаційних ракет, 60 протитанкових ракетних комплексів "Фагот". Ще одне державне підприємство "Промоборонекспорт" продало на внутрішньому ринку десять БТР-70, підприємство "Спецтехноекспорт" - 23 безпілотники "Рейс", 10 тис. шоломів і 2 вертольоти Мі-8.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram