ГоловнаЕкономікаБізнес

Комісія Ради хоче повернути в держвласність орендовані Фірташем титанові копальні

Комісія Ради наполягає, що продовжувати оренду не можна

Комісія Ради хоче повернути в держвласність орендовані Фірташем титанові копальні
Фото: Макс Левин

Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації виступає за повернення в державну власність Вільногірського гірничо-металургійного комбінату й Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, оренда яких компанією Дмитра Фірташа спливає 5 вересня.

Про це в коментарі УНІАН заявив народний депутат, заступник голови цієї комісії Павло Різаненко. "Ми зверталися до всіх органів виконавчої влади: до Кабміну, Фонду держмайна і Міністерства економічного розвитку з проханням не продовжувати договори оренди, термін яких минає 5 вересня", - сказав Різаненко, уточнивши, що перед ухваленням рішення комісія спеціально виїжджала на підприємство і вивчала ситуацію.

Окрім того, спецкомісія Ради, за словами Різаненка, дійшла висновку, що немає сенсу здавати ці підприємства в оренду Фірташу, оскільки держава отримує від оренди 10 мільйонів доларів, тоді як вони приносять 150 млн дол. чистого прибутку на рік.

"Звичайно, потрібно повертати, бо Фірташ кладе в кишеню 140 млн дол. чистого прибутку", - зазначив депутат.

При цьому Різаненко наголосив, що повернення цих підприємств у держвласність повністю законне, оскільки компанію-орендаря повідомили про розірвання відносин завчасно - за три місяці до закінчення терміну оренди. "Це було зроблено. Їх про це повідомили 5 червня", - додав депутат, зазначивши, що після цього Фонд держмайна і Мінекономрозвитку мусили вжити заходів, аби забезпечити повну передачу підприємств державі.

Зокрема, влада має створити юридичні особи - державні підприємства і перевести туди персонал.

Різаненко також повідомив, що під час президентства Віктора Януковича він особисто вимагав від органів влади передати Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК у держвласність, проте на його запити ніхто не реагував. "Я вимагав, їздив, писав, листувався з органами влади за часів Януковича. Жодної реакції. Хоча і за нової влади всі ці рішення ухвалювали зі скрипом", - сказав він.

Нагадаємо, ці підприємства, розташовані в смт Іршанськ (Житомирська область) та місті Вільногірську (Дніпропетровська область), є постачальниками сировини для "Сумихімпрому", "Кримського титану" і Запорізького титано-магнієвого комбінату.

Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК перебувають в оренді у "Кримського титану" вже десять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram