ГоловнаЕкономікаБізнес

Харківський завод Дерипаски припинив виробництво військової техніки і техніки подвійного призначення

Міноборони України не продовжило ліцензію на виробництво техніки подвійного призначення ПАТ "Харківський тракторний завод"

Харківський завод Дерипаски припинив виробництво військової техніки і техніки подвійного призначення
Самоходная артиллерийская установка 2С1 "Гвоздика"

ПАТ "Харківський тракторний завод", контрольований російським олігархом Олегом Дерипаскою, більше не зможе виробляти товари подвійного призначення. Зокрема, випускати снігоболотоходи на базі багатоцільового легкоброньованого тягача (на які легко можна встановити озброєння). Про це повідомляє харківське видання Status Quo з посиланням на директора заводу Владислава Губіна.

"ХТЗ безповоротно втратив компетенцію у виробництві військової техніки та техніки подвійного призначення, зокрема гаубиці "Гвоздика". Відновити виробництво неможливо. Тему закрито", - заявив директор заводу.

Завод закрив лінії півроку тому, але весь цей час домагався отримання ліцензії на випуск товарів подвійного призначення. 22 серпня Губін заявив, що Міністерство оборони не продовжило ліцензію.

ПАТ "Харківський тракторний завод" утворено на базі стратегічного підприємства оборонної промисловості - радянського державного Харківського тракторного заводу (ХТЗ). 2001 року в результаті сумнівних маніпуляцій з акціями ХТЗ потрапив у приватну власність. Контрольний пакет підприємства кілька разів переходив із рук у руки, поки 2006 року його не придбала група ГАЗ російського бізнесмена Олега Дерипаски. Незважаючи на це, приватне підприємство з іноземним власником донедавна мало доступ до секретної документації, виготовляло військову техніку і техніку подвійного призначення. При цьому державні заводи, що входять у структуру "Укроборонпрому", часто залишалися без замовлень.

Нагадаємо, деякі українські заводи далі оснащують російську армію, незважаючи на військовий конфлікт між країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram