ГоловнаЕкономікаБізнес

Китайські виробники сонячної електроенергії звернулися до НКРЕ за захистом своїх прав в Україні

CNBM готова судитися через зниження "зеленого" тарифу

Китайські виробники сонячної електроенергії звернулися до НКРЕ за захистом своїх прав в Україні
Офис CNBM
Фото: www.cnbmltd.com

Китайська національна група корпорацій з будівельних матеріалів (CNBM) звернулася з листом до Національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ), у якому висловила стурбованість щодо можливого зниження "зеленого" тарифу в Україні для вже введених в експлуатацію сонячних електростанцій.

Зокрема, в компанії висловили глибоке здивування діями уряду, а саме прийнятим розпорядженням Кабінету Міністрів №589-р від 18 червня, якою НКРЕ рекомендовано знизити коефіцієнт пікового часу з 1,8 до 1,01, що автоматично зменшить величину "зеленого" тарифу майже вдвічі, зокрема, і для введених в експлуатацію об'єктів.

"Рівень тарифів для вже побудованих об'єктів, який є в рекомендаціях Кабміну і зафіксований у проекті рішення НКРЕ, неприйнятний для інвесторів", - підкреслюється в листі.

У разі зниження гарантованого законом "зеленого" тарифу для вже введених в експлуатацію електростанцій (гарантії інвесторові повинні дотримуватися) компанія розглядає можливість звернення до судів, зокрема, міжнародних, з позовами проти України з метою захисту своїх інвестицій. У разі зниження "зеленого" тарифу під загрозою опиняться не тільки власні активи CNBM, повернення фінансування, залученого в цю галузь за участю фінансових і страхових організацій КНР, але також і подальші інвестиційні внески в українську економіку, заплановані компанією (у розмірі близько 2 млрд дол. США).

"Додатково компанія готова інвестувати в інші сектори економіки України, такі як будівельний сектор, сільське господарство, логістика тощо. Однак рішення про подальші інвестиції приймуть з урахуванням ситуації щодо гарантій захисту інвестицій по вже реалізованим проектам", - резюмується в листі.

Окрім того, в CNBM нагадали, що є державною компанією і тому відповідають перед урядом КНР за перспективи китайських інвестицій.

"Мова у цьому випадку йде про захист інтересів держави, а не тільки одного підприємства. Ініційоване урядом України зниження "зеленого" тарифу і можливе у зв'язку з цим банкрутство галузі негативно відіб'ється на стратегічному партнерстві України з Китайською Народною Республікою. Це стане тривожним сигналом для всіх іноземних інвесторів і матиме сумні наслідки для двосторонніх відносин в інших галузях народного господарства між нашими країнами"- говоритися в листі-зверненні.

Насамкінець китайські інвестори висловили надію на зважену і послідовну політику уряду України стосовно іноземних інвесторів як запоруку довгострокового і стабільного економічного розвитку держави.

Нагадаємо, CNBM працює на українському ринку з 2009 року. Спочатку компанія виступала виключно постачальником обладнання, а з 2012 року стала повноцінним партнером у реалізації проектів в області сонячної енергетики в Україні. Загальна сума інвестицій компанії в Україну склала майже 1 млрд дол. США. Загальна потужність сонячних парків компанії складає приблизно 1000 МВт. Зараз СNBM займає 267 місце в топ-500 найбільших компаній світу FortuneGlobal.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram