ГоловнаЕкономікаДержава

Україна щодня втрачає на держзакупівлях по 100 млн грн, - експерт

Автор грузинської реформи держзакупівель радить переходити на електронні тендери

Україна щодня втрачає на держзакупівлях по 100 млн грн, - експерт
Фото: delo.ua

Втрати України від неефективності системи держзакупівель становлять 100 млн грн на день. Такі підрахунки озвучив екс-голова Агентства конкуренції та державних закупівель Грузії Тото Урджумелашвілі, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

"На одній із зустрічей мені розповіли, що день війни з Росією обходиться Україні в 70 млн грн. Колосальні гроші. При цьому, за моїми підрахунками, Україна в день втрачає 100 млн грн через неефективну систему держзакупівель. 100 млн грн щодня. немає часу малювати моделі, складати і тижнями обговорювати концепції - щодня держава втрачає гроші", - сказав Урджумелашвілі, який стояв за реформою системи держзакупівель в Грузії.

Він підкреслив, що зараз в Грузії 100% держзакупівель проводиться через систему електроних тендерів.

"Вона довела свою ефективність і допомагає економити бюджетні гроші. Причому понад 60% тендерів в Грузії виграють представники малого та середнього бізнесу - в них фігурують суми до $10 тис, і великим компаніям такі обсяги зовсім нецікаві. В конкурсах беруть участь і перемагають не тільки грузинські підприємці, а й бізнесмени з інших країн", - підкреслив Урджумелашвілі.

Нагадаємо, на початку квітня цього року Верховна Рада ухвалила новий закон про держзакупівлі. Він, зокрема, скоротив кількість випадків, які дозволяють проводити закупівлі без тендерів, з 44 до 10. Також закон фактично усуває закупівлі "в одного учасника".

Скасовується необхідність публікувати інформацію про держзакупівлі в друкованих виданнях, тепер її розміщуватимуть на спеціальному онлайн-порталі. Також Рада надала право замовнику відмовляти в участі в закупівлях офшорним компаніям.

У 2013 році обсяг держзакупівель перевищив 280 млрд грн. Лише третина цієї суми пройшла через відкриті торги. Інша частина - за угодою, або за процедурою закупівлі в одного учасника, або взагалі без процедур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram