ГоловнаЕкономікаДержава

Росія платить високу ціну за конфлікт в Україні, - економісти

Відтік капіталу з Росії за підсумками року може сягнути позначки у $150 млрд.

Росія платить високу ціну за конфлікт в Україні, - економісти
Фото: www.dni.ru

Співробітники російського Науково-дослідного університету Вища школа економіки (НДУ ВШЕ) оцінили збиток від конфлікту в Україні для економіки Росії, пише Reurters.

Масштаб витрат від конфлікту для економіки РФ суттєво зріс останнім часом, вважають економісти, і ще зросте. Росію чекає збільшення чистого відтоку капіталу, прискорення зниження курсу рубля, сплеск інфляції і відсутність можливості поновлення скільки-небудь помітного економічного зростання.

Експерти очікують, що чистий відтік капіталу з Росії за підсумками року може досягти $150 млрд. Щоб уникнути швидкого виснаження резервів, Банку Росії доведеться допустити прискорення ослаблення рубля. Обсяг коштів у міжнародних резервах Центробанку, за розрахунками ВШЕ, становить $316 мільярдів, тоді як на практиці комфортним вважається рівень резервів, що покриває піврічний обсяг імпорту, або $240 мільярдів, що вже близько до нинішнього запасу інвалюти.

"У другому півріччі через сезонний ефект можна очікувати скорочення поточного профіциту платіжного балансу. Якщо до цього додасться неможливість для російських банків і компаній рефінансувати близько $80 мільярдів зовнішнього боргу, що підлягає погашенню в найближчі півроку, то вже цього року ЦБ зіткнеться з найсильнішим тиском на свої валютні резерви і буде змушений перейти до швидшого ослаблення рубля", - зазначають експерти.

Ослаблення рубля і продовольчі санкції Росії проти західних країн додають 0,2 процентного пункту до потенційного підвищення інфляції. Сукупний ефект від введення 6 серпня обмежень на імпорт оцінюється в 1,1 процентного пункту. У підсумку інфляція за підсумками року може досягти 7,7-8%, три пункти з яких - ціна української кризи.

ВШЕ допускає можливість нульового зростання ВВП Росії за підсумками року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram