ГоловнаЕкономікаБізнес

Федерація роботодавців гірників прогнозує масові виступи робітників через підвищення плати за видобуток руди

Верховна Рада у четвер буде підвищувати ренту для копалень

 Федерація роботодавців гірників прогнозує масові виступи робітників через підвищення плати за видобуток руди
Фото: dp.ric.ua

Виконавчий директор Федерації роботодавців гірників Ірина Перевозчик вважає, що якщо Верховна Рада в четвер прийме законопроект №4309а, а саме норму про підвищення ставки рентної плати на видобуток руди, це призведе до зупинки цілого ряду гірничо-збагачувальних і, як наслідок, металургійних підприємств і масових протестів.

"Нинішній уряд робить все можливе для того, щоб розлютити робітників на сході країни. Законопроект приймається для того, щоб фінансувати війну, тоді як насправді тільки підкине хмизу у вогонь, тому що безліч робітників-рударів на сході залишаться без роботи і вийдуть на вулиці з масовими протестами", - заявила вона.

На її думку, в разі якщо Верховна Рада прийме законопроект у нинішньому вигляді, неминучі скорочення персоналу на ГЗК, зниження заробітної плати і різке посилення протестних настроїв у Дніпропетровській та Донецькій областях.

Нагадаємо, що в середу на сайті Верховної Ради з'явилася нова редакція законопроекту №4309а, в якій знижуються рентні ставки для видобувачів нафти (основний добувач у країні - "Укрнафта", контрольована групою "Приват" Ігоря Коломойського) і підвищуються для виробників ЗРС.

Рентну плату для нафтовиків у законопроекті було знижено після того, як минулого тижня близько тисячі АЗС компаній "Укрнафта", "Авіас", "Сентоза" (контролюються групою "Приват") одномоментно припинили відпускати нафтопродукти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram