ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін погодився на затвердження Радою оператора ГТС

Від позачергового засідання Ради залежить, чи отримає Україна гроші МВФ

Кабмін погодився на затвердження Радою оператора ГТС
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів погодився, щоб перелік компаній, які увійдуть до консорціуму з управління українською газотранспортною системою, затверджувався Верховною Радою.

Про це сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на брифінгу, пишуть "Українські новини". Він зазначив, що таку вимогу висунули депутати як умову підтримки законопроекту Кабміну про реформування та експлуатацію ГТС.

Прем'єр підкреслив, що оператором ГТС може бути тільки європейська чи американська компанія, де держава володіє контрольним пакетом акцій - 51%.

За його словами, від цього законопроекту - разом з поправками до бюджету та Податкового кодексу - залежить, чи отримає Україна гроші МВФ та Світового банку. "Ухвалення державного бюджету, ухвалення змін до Податкового кодексу, прийняття рішення щодо української ГТС - це ключові речі, які повинні бути в порядку денному України. Якщо ми це приймаємо, то в нас є чим фінансувати Збройні сили України, відновлювати Донецьк і Луганськ, допомагати всій Україні в цілому, і ми отримуємо від МВФ та Світового банку $1,5 млрд. Якщо ми це не приймаємо, то ми це все не отримуємо. Тому моя категорична вимога - прийти до парламенту і проголосувати", - цитує прем'єра РБК-Україна.

Водночас Яценюк заявив, що уряд зберігає плани підвищення рентного збору на видобуток нафти і газу. "У минулому пакеті, який приймав уряд 4 місяці тому, нам вдалося обкласти податком тільки одного олігарха на прізвище Ахметов. У чотири рази було збільшено рентну ставку на руду. Зараз ми хочемо зробити те, що не вдалося чотири місяці тому. Це додаткові рентні платежі на нафту, на газ", - наголосив прем'єр.

Прем'єр також зазначив, що надалі рентні ставки на руду також можуть збільшити, залежно від цін на світових ринках.

"Я офіційно заявляю: ми готові переглядати і далі руду, якщо ставки на руду на конкурентних ринках, передусім у Росії, будуть відповідати українським. Усі, хто заробляє надприбутки в теперішніх військових умовах, повинні чесно і справедливо поділитися", - підкреслив прем'єр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram