ГоловнаЕкономікаБізнес

Виробники готові компенсувати державі витрати на введення електронної акцизної марки

Підприємства почали добровільно впроваджувати електронні системи обліку підакцизних товарів

Виробники готові компенсувати державі витрати на введення електронної акцизної марки
Фото: news.nikcity.com

Українська асоціація виробників тютюнових виробів "Укртютюн" звернулася до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням провести в 2015 році державний експеримент з використання електронної системи обліку підакцизних товарів. Під час експерименту електронна акцизна марка може використовуватися одночасно з паперовою.

"Враховуючи озвучені Вами в березні 2014 року наміру Кабінету Міністрів у перспективі замінити паперові марки акцизного податку електронною системою обліку підакцизних товарів, пропонуємо провести у 2015 році державний експеримент з функціонування відповідної електронної системи на основі технології Codentify. На прикладі нанесення цифрових марок акцизного податку на пачки сигарет, які виробляються членами асоціації "Укртютюн" (одночасно з нанесенням марок акцизного податку нинішнього зразка)", - заявила в листі на ім'я прем'єр-міністра України голова Асоціації "Укртютюн" Валентина Хоменко.

Вона додала, що "компанії-члени асоціації "Укртютюн" готові компенсувати витрати держави на впровадження зазначеної електронної системи та забезпечення її функціонування у 2015 році".

Виробники вже почали добровільно використовувати цю систему на своїх підприємствах.

Використання системи електронного контролю Codentify дозволить і контролюючим органам, і виробникам відслідковувати в режимі реального часу обсяги виробництва, повноту нарахування та сплати акцизного податку, маршрут руху тютюнових виробів. У свою чергу, поліпшення контролю за обігом дозволить викорінити торгівлю нелегально виробленими або ввезеними в Україну тютюновими виробами.

Введення електронної системи акцизного податку передбачено законопроектом № 2403, який підготовлений до другого читання Комітетом ВР з податкової політики.

За підрахунками Ernst & Young, державний бюджет України щорічно втрачає в середньому 2 млрд грн через нелегальну торгівлю тютюновими виробами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram