ГоловнаЕкономікаДержава

Генпрокуратуру закликали навести лад в аеропорту "Бориспіль"

Мінінфраструктури перевіряє діяльність "Борисполя" в 2011-2014 роках

Генпрокуратуру закликали навести лад в аеропорту "Бориспіль"
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура України має активніше діяти для вирішення ситуації в ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль".

Про це заявив голова ГО "Асоціація захисту прав громадян України" Володимир Лесик агентству РБК-Україна.

Асоціація повторно звернулася в Генпрокуратуру з вимогою усунути з посад генерального директора аеропорту Сергія Гомболевського і його заступника Бориса Шахсуварова на час аудиту "Борисполя" за 2011-2014 роки, який проводить Мінінфраструктури, а також розслідувати їх діяльність на предмет впровадження на підприємстві корупційних схем.

"Ми очікуємо не просто формальних кадрових змін у керівництві підприємства, а повного оновлення керівництва за підсумками проведення розслідування та перевірки фінансово-господарської діяльності аеропорту "Бориспіль", - зазначив Лесик.

Голова асоціації підкреслює, що обидва нинішні керівники аеропорту раніше вже очолювали "Бориспіль" протягом періоду, що перевіряється. "Зазвичай в такому разі на період проведення перевірки керівництво усувають від виконання обов'язків, щоб уникнути впливу на результати перевірки і тиску на тих, хто перевіряє", - додав активіст.

"Нас обурює позиція Міністерства інфраструктури України щодо ключового підприємства у сфері авіаперевезень. Замість повного оновлення керівництва підприємства, а не тільки зміни першої особи, і знищення всіх корупційних схем, міністерство робить лише косметичні рокірування керівників, внаслідок яких корупціонери продовжують керувати аеропортом", - зазначив Лесик.

Нагадаємо, 8 липня під час акції протесту активістів "Асоціації захисту прав громадян України" та "Української націоналістичної самооборони" під Міністерством інфраструктури заступник міністра Петро Пінкас зробив заяву, що управління внутрішнього аудиту Мінінфраструктур під час перевірки фінансово-господарської діяльності "Міжнародного аеропорту "Бориспіль" за 2011-2014 роки виявило велику кількість порушень. При цьому Пінкас зазначив, що зловживань нинішнього керівництва підприємства наразі не зафіксовано.

"З одного боку, заступник міністра заявляє про те, що виявлено безліч порушень, а з іншого боку, говорить, що стосовно людей, які тоді очолювали аеропорт, зловживань не виявлено", - підкреслює Лесик.

Він нагадав, що заступник гендиректора аеропорту Шахсуваров очолював підприємство саме в той період, який підлягає перевірці, зокрема в 2008-2011 роках. У 2010 році проти Шахсуварова порушили кримінальну справу за фактом розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах. У липні того ж року правоохоронні органи провели обшуки в службовому кабінеті Шахсуварова, але він продовжив керувати підприємством.

Нинішній генеральний директор аеропорту Гомболевський в період до 2011 року обіймав посаду начальника терміналу аеропорту і звільнився з підприємства одночасно з Шахсуваровим. У березні 2014 року Гомболевський фактично очолив аеропорт, обійнявши місце свого колишнього керівника Олексія Кочанова, якого відсторонили через зв'язки з "Родиною" колишнього президента країни Віктора Януковича. Гомболевський працював заступником Кочанова з липня 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram