ГоловнаЕкономікаБізнес

Збитки підприємств Донбасу від бойових дій оцінюють у десятки мільярдів

Політична криза негативно позначається на співпраці місцевих підприємств з російськими партнерами

Збитки підприємств Донбасу від бойових дій оцінюють у десятки мільярдів
Фото: 62.ua

За січень-травень 2014 р., порівняно із січнем-травнем попереднього року, промислове виробництво в Донецькій області скоротилося на 12,1%.

Про це повідомляє ZN.UA.

Червневої статистики наразі немає, але очевидно, що минулого місяця ситуація тільки погіршилася. Деяке сповільнення спадання у квітні засвідчило певний запас міцності, який, незважаючи на складну ситуацію в регіоні, зберігали великі промислові підприємства.

При цьому із початку 2014-го виробництво знизилося в усіх без винятку основних видах промислової діяльності області. Особливо криза позначилася на підприємствах машинобудування - виробництво скоротилося більш ніж на 32% (порівняно з аналогічним періодом минулого року), хімічної промисловості - на 36% та легкої промисловості - майже на 38%.

Аналогічну картину спостерігають у Луганській області. Вже за перші чотири місяці 2014-го на 17% скоротилося текстильне виробництво, на 40% - обсяги випуску гумових та інших неметалевих виробів, на 10% - хімічної продукції. Збитки хімічних підприємств Донецької області вже перевищили 5 млрд грн, металургійних - майже 4,5 млрд, машинобудівних - понад 2,5 млрд грн. Збитки підприємств Луганської області вже сягнули 18 млрд грн, перевищивши торішній аналог в 7,5 разу.

Якщо враховувати, що внесок Донбасу у ВВП України становить близько 16%, то наслідки нинішньої кризи регіону, поза всякими сумнівами, позначаться на економіці країни в цілому. Крім того, на Донецьку та Луганську області припадає 27% від загального експорту України, що становить приблизно 68 млрд дол.

Одним з основних торговельних партнерів регіону є Російська Федерація, яка імпортує близько 65% усіх експортованих областями товарів. Політична криза вкрай негативно позначається на співпраці місцевих підприємств із їхніми російськими партнерами. Від початку року експорт товарів із Донецької області в РФ скоротився вдвічі порівняно з попереднім роком. Збитки в торгівлі за перший квартал 2014-го вже сягнули 4 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram