ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз": газу у сховищах вистачить до кінця року

Україна відкинула звинувачення Росії в неможливості реверсу газу

"Нафтогаз": газу у сховищах вистачить до кінця року
Александр Тодийчук

"Нафтогаз України" вважає, що наявних запасів природного газу в підземних сховищах вистачить Україні до листопада, а в разі максимальної економії - до кінця року.

Про це сказав заступник голови правління компанії Олександр Тодійчук "Коммерсанту".

"Радше за все, до листопада. Але з максимальною економією, можливо, і до кінця року. Саме тому Кабінет Міністрів України обговорював уведення надзвичайного стану в енергетиці. Щоб нам вистачило газу для забезпечення споживачів. Втім, нічого нового надзвичайний стан в енергетиці не принесе. Можливість відключати неплатників є і зараз", - сказав він.

Тодійчук зазначив, що уряд уже попередив промислові підприємства готуватися до можливих відключень.

При цьому заступник голови правління "Нафтогазу" зазначив, що Україна розраховує наповнювати сховища за рахунок реверсного газу. За його словами, російські заяви про неможливості фізичного реверсу в Україну за рахунок наявних трубопроводів є неправдою.

"У нас практично п'ять труб у коридорі. І дуже часто (на жаль, і на офіційному рівні) йдуть заяви, що не можуть Словаччина та Україна качати однією й тією самою трубою газ у різних напрямках. Це неправда. Україна ніколи не збиралася якось утискати транзитерів або не повністю виконувати свої зобов'язання щодо транзиту газу. Нам вистачить місця в трубі для всіх. За останній рік трубопроводи до Словаччини були завантажені максимум на 60% у пікові періоди взимку. Зараз ще менше. У нас багато вільного місця в трубі, і ми можемо організувати надходження газу у зворотному напрямку", - сказав він.

Нагадаємо, 16 червня російський монополіст "Газпром" відключив Україні постачання газу й увів режим передоплати постачань палива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram