ГоловнаЕкономікаФінанси
Спецтема

6 способів зекономити на власній дитині

У країні - чергова економічна та політична криза. Економічний спад, зростання видатків "на війну" змусили парламентарів цьогоріч скоротити соціальні виплати, зокрема - на народження дитини. Якщо досі за першу, другу і третю дітей батьки отримували 27, 54 і 109 тис грн відповідно, то нині за законом "Про запобігання фінансової катастрофи і створення передумов для економічного зростання в Україні" за кожну дитину родина отримає 41 280 грн протягом трьох років. Оскільки і раніше молоді мами бідкались, що державних виплат не вистачає на найнеобхідніше, LB.ua склав рейтинг life-hack’ів, які допоможуть заощадити на дитині з користю для малюка та батьків. Ці поради слушні для батьків здорових дітей, які готові інвестувати у дитину не лише гроші, а також власний час та зусилля. Авторка - мати трьох дітей (5, 3 та 1 рік) - дає поради із власного досвіду та сама дотримується цих правил.

Фото: http://www.nopy.ru

1. Годуйте грудьми

350-грамова упаковка найдешевшої української молочної суміші для новонародженого коштує 30 грн. Для щойно народженої дитини її вистачить на 4 доби, з віком апетити дитини, а отже і витрати - зростатимуть. Суміші закордонного виробництва - дорожчі. Для штучного годування також потрібні пляшечки (40-250 грн за штуку), можуть знадобитися стерилізатори для них (500-1300 грн), а також купа інших дрібниць (соски). Годувати грудьми абсолютно безкоштовно, а також - корисно.

Неекономічні вигоди: грудне молоко - найкраща їжа для дитини до 6 міс (запорука фізичного та психічного здоров’я, нормального розвитку), дитина менше хворіє, немає необхідності додатково витрачати час та зусилля на приготування їжі

Економічна вигода: від 400 грн на місяць на сумішах та аксесуарах для штучного годування

2. Мінімізуйте використання одноразових підгузків

Для дитини до року батьки щодня використовують 5-8 одноразових підгузків, тобто приблизно 150-240 штук на місяць. Нині у роздрібі одноразові підгузки в залежності від виробника коштують 1,7-5,5 грн/штука (є і дорожчі). Таким чином тільки на “памперси” в місяць молоді батьки витрачають 255-1320 грн.

З народження варто одягати “памперс” лише на прогулянку (щоб не замочити верхній одяг особливо у холодну пору). Тобто щодня ви використаєте щонайбільше 2 памперси (від 100 грн на міс.)

Попри поширене переконання, що вночі “памперс” незамінний, це зовсім не так. Якщо з народження ви “дозволите” дитині спати без підгузка, то вже з піврічного віку (або й раніше) вона буде прокидатися перед туалетом, і ви зможете її висаджувати (термін на позначення туалетних справ для малої дитини). Крім того, новонароджені звикають засинати без проблем після того, як їх перепеленають, тому вони загалом менш чутливі до різних подразників під час сну (шум, світло, рух).

Вдень можна просто пеленати дитинку і змінювати мокрий одяг, можна повторно використовувати ті ж памперси (з використаного підгузка знімати адсорбційний шар, залишивши тільки водонепроникну “клейоночку”), одягаючи їх поверх пелюшки, аби не замочити штанці. Окрім того, ви заощадите на дитячих кремах, присипках, а дитина не матиме подразнень шкіри.

Так, вашій пралці доведеться прати щодня або раз на 2 дні (це орієнтовно 50 грн на місяць за пральний порошок і до 1,5 куб м води за вашим тарифом). Однак оскільки ви пратимете не лише пелюшки, котрі замінюють підгузки, але і власне дитячі речі, то ці витрати не можна вважати такими, що пов’язані суто із відмовою від “памперсів”.

Неекономічні вигоди: безумовна перевага для здоров’я (немає подразнень, природній розвиток статевих органів), привчання до нічого туалету змалечку, екологічність.

Економічна вигода: 85-990 грн на місяць на одноразових підгузках та засобах догляду за шкірою

3. Купуйте менше іграшок (більше - багатофункціональних)

Окрім великих покупок до свят, батьки люблять час від часу порадувати дітей дрібними іграшками-подарунками. На такі дрібниці щомісяця витрачають від 100-200 до 800 грн. Насправді дітям не потрібно багато іграшок - більшість дітей цікавить усе, що навколо ( каструлі чи інструменти). Діти, у яких мало іграшок, краще комунікують із однолітками та батьками, а також зростають творчими.

Це не значить, що іграшок не треба зовсім, однак варто віддавати перевагу універсальним (приміром, кубики, машинки, конструктор, великі шматки кольорової тканини, у які можна наряджатися чи будувати з них “халабуди”) перед електронними (швидше ламаються) та малофункціональними (наприклад, пластиковий зайчик, що розмовляє), які швидко набридають. Окрім того, радості від придбаної іграшки у дитини буде набагато більше (чи доводилось вам шукати подарунок для дитини, яку “уже не можна нічим здивувати”?). Більше грайтеся зі своєю дитиною: батьківська увага значно важливіша за найдорожчі іграшки. Риболовля з татом чи ремонт з ним поламаного стільчика набагато цінніші, аніж планшет останньої моделі.

Неекономічні вигоди: розвиток фантазії, дитина більше цінує іграшки, бо має їх небагато, менше іграшок - більше простору у житлі для гри.

Економічна вигода: від 100 грн на місяць.

4. Купуйте вживаний одяг та речі

Попри поширене упередження до секонд хенду, у розвинених країнах він також є. До нас з Європи потрапляє часто одяг у дуже хорошому стані, за якістю навіть ношений такий одяг якісніший та носиться краще за подібний український не кажучи вже про турецький та китайський ширвжиток. Порівняймо вартості демісезонного комплекту для хлопчика 5 років (труси, футболка, теплі спортивні штани, шкарпетки, спортивна кофтинка, куртка, шапка, демісезонні черевики), придбаного на секонді та у магазині. Одразу зазначу, що шкарпетки та білизну та інколи - взуття я купую нові. Отже комплект, придбаний зокрема на секонді (труси та шкарпетки - нові) обійдеться приблизно в 160-200 грн, за умови придбання усього нового - 1300-1800 грн і більше.

Читайте: Чому в Україні діти дорослішають стрімко

Ми купили для першої дитини надійний вживаний візок польського виробництва за 800 грн. Продавець змовчав, але схоже, що візок був після двох дітей, оскільки стан був далеко не ідеальний, а новий такий на той час коштував приблизно 3 тис. грн (тобто заощадили 2200 грн). Ми відвозили у ньому трьох своїх дітей і на минулому тижні дуже швидко продали його за 100 грн. Тобто нормальний візок для трьох дітей обійшловся нам загалом у 700 грн.

Неекономічні вигоди: одяг кращої якості, екологічність (вирішення проблеми надспоживання та перевиробництва)

Економічна вигода: 1050 - 1600 грн і більше за комплект демісезонного одягу для хлопчика 5 років, 2200 грн за візок

5. Не купуйте зайвого: дитяче ліжечко, пеленальний столик, ходунки, заколисувальний центр тощо

Коли дитина тільки народжується, список “необхідних” речей здається дуже значним. На практиці далеко не усіма користуються достатньо часто, щоби вони виправдали свою ціну. Наприклад, дитяче ліжечко: якщо ви годуєте грудьми, то швидше за все дитина спатиме поряд з вами. Тоді краще одразу купити їй велике ліжко і лягати поряд із нею, а коли дитина засинає, - перелягати у своє ліжко. Ми купили для кожної дитини повноцінне дерев’яне доросле ліжко з бортиками і двома шухлядами українського виробника приблизно за 2 тис. грн (приблизно та ж ціна - за таке двоповерхове ліжко), тоді як ціни на ліжка для найменших стартують від 400 грн, є дуже багато варіантів за ті ж 2 тис., а ціни на деякі варіанти досягають 20 тис грн.

Пеленати дитину можна на звичайному ліжку, тоді як пеленальний столик (так, це зручно, але актуально хіба перші півроку) обійдеться в суму від 500 грн (!).

Молоді мами у пошуку часу для домашнійх справ купують найрізноманітніші дивайси, які б допомогли зайняти маленьку дитину (мобілі та розвивальні коврики від 150 грн, заколисуючі центри від 700 грн), однак найкраще і найспокійніше дитина почувається поряд із мамою. Цю проблему може вирішити звичайний слінг (вітчизняного виробництва - від 200 грн), з яким можна прасувати, готувати борщ і навіть мити підлогу.

Неекономічні вигоди: більше місця у квартирі, екологічність (вирішення проблеми надспоживання та перевиробництва)

Економічна вигода: від 400 грн на дитячому ліжечку, від 1000 грн на дивайсах, що можуть заспокоїти найменших, від 500 грн на пеленальному столику тощо.

Мати з дитиною підчас протестів на Майдані у Києві
Фото: EPA/UPG
Мати з дитиною підчас протестів на Майдані у Києві

6. Лікування: прості та народні (за згодою вашого лікаря) методи

(Перед застосуванням цих способів обов’язково проконсультуйтеся із лікарем, оскільки доцільність їх застосування залежить від віку, стану дитини та особливостей перебігу хвороби)

Намагайтеся лікувати дитину простими методами. На щастя, нині вона стають усе більш популярними завдяки передачам лікаря Комаровського. У разі ГРЗ - багато поїти дитинку, провітрювати кімнату та робити вологе прибирання. Окрім того, що ваша дитина матиме кращий імунітет, ви заощадите на купівлі доволі дорогих антибіотиків (100-200 грн), сиропів від кашлю тощо. Часто дорогі ліки мають дешеві “народні аналоги”. Приміром, популярний сироп від кашлю (від 200 грн за 100 мл) можна замінити чаєм із подорожника (упаковка сухого листя від 8 грн) чи первоцвіту, а назальні спреї (50-80 грн за 10-30 мл) - розчином натрію хлориду (9 грн за 400 мл), який потрібно лише трохи розвести кип’яченою водою.

Неекономічні вигоди: міцніший імунітет

Економічна вигода: від 100 грн на ліках під час хвороби

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram