ГоловнаЕкономікаФінанси

У США рекордно обвалився ВВП

Падіння виявилося наймасштабнішим за 5 років

У США рекордно обвалився ВВП
Фото: www.companion.ua

Економіка США у першому кварталі 2014 року скоротилася на 2,9% в річному обчисленні, або на майже 0,75% порівняно з четвертим кварталом 2013 року.

Як повідомляє Bloomberg, падіння виявилося наймасштабнішим за перші три місяці з 2009 року, коли позначився ефект глобальної фінансової кризи.

Результат виявився гіршим за прогнози економістів, які в середньому передбачали скорочення ВВП на 1,8%. Понад те: навіть украй негативне передбачення (2,4%) було суттєво нижчим від реального показника.

Зі складових ВВП у позитивній зоні виявилося лише приватне споживання, яке зросло на відсоток у річному обчисленні. Проте і цей показник виявився найгіршим за п'ять років.

Згідно з попередніми даними, опублікованими місяць тому, ВВП знизився тільки на відсоток. Перегляд був зумовлений точнішим підрахунком витрат на охорону здоров'я. Крім того, з'ясувалося, що компанії менш активно накопичували складські запаси.

Очікують, що за підсумками другого кварталу зростання економіки становитиме 3,5%. У другому півріччі ВВП США буде зростати в середньому на 3,1%.

Раніше Федеральна резервна система заявляла, що за останні місяці економіка показала ознаки відновлення зростання. Зокрема, простежено підйом у витратах споживачів, а також активніше створення робочих місць компаніями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram