ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін, експерти та компанії підтримують реформу енергоринку

Кабмін хоче скасувати перехресне субсидування в енергетиці

Кабмін, експерти та компанії підтримують реформу енергоринку
Максим Тимченко

Представники міністерства енергетики та вугільної промисловості, експерти та учасники енергетичного ринку зійшлися на думці про необхідність якнайшвидшого реформування енергоринку в Україні.

Про це вони говорили під час 5-ї щорічної конференції Інституту Адама Сміта "Український енергетичний форум".

Зокрема, за словами заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Вадима Уліди, реформування галузі є стратегічним напрямком для роботи уряду. "До 2017 року ми повинні вибудувати в Україні повноцінний ринок електроенергії, який дозволить нам максимально інтегруватися в європейське Енергоспівтовариство", - зазначив він.

Окрім того, за словами чиновника, одним із ключових напрямків реформи ринку має стати припинення перехресного субсидування різних категорій споживачів. Цього року обсяги дотаційних сертифікатів у енергоринку, за рахунок яких надають пільгові тарифи населенню та іншим споживачам, досягнуть близько 40 млрд грн.

На думку експерта Інституту публічної політики Ільдара Газізулліна, реформа енергоринку спрямована на синхронізацію з європейським ринком електроенергії. "Успіх дій в реформуванні енергоринку багато у чому буде залежати від неупередженості регулятора, зокрема, у встановленні тарифів. Реформа дозволить поліпшити ситуацію і з державними фінансами, і залучити інвестиції, тому що в енергетиці є різні компанії, готові інвестувати кошти в реформування галузі", - вважає Газізуллін.

Про необхідність проведення енергореформ заявив і генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. Зокрема, він висловився за якнайшвидше введення стимулюючого тарифоутворення для обленерго. Це дозволить підвищити якість електропостачання для споживачів і дасть можливість енергокомпаніям модернізувати обладнання та мережі. "У мене велика надія, що новий уряд дозволить продовжити цю реформу (перехід на нову систему тарифоутворення для обленерго - ред.), і цей сектор стане також привабливий для інвестицій", - підкреслив Тимченко.

Він також додав, що поки приватний бізнес, на жаль, не залучають до ще одного важливого напрямку реформування енергетичної галузі - до питань диверсифікації поставок газу. До того ж реструктуризація нафтогазового сектору - одне з найважливіших питань, але "поки запрошення від уряду до діалогу немає, хоча багато ідей, пропозицій, були сформовані ще 3-4 роки тому", зазначив Тимченко.

"Ми отримали досить хороший досвід роботи у Полтавській області, в компанії" Нафтогазвидобування", змогли показати, як маловитратними методами можна збільшити обсяг видобутку", - зазначив він. За його словами, у 2014 році "Нафтогазвидобування" добуде 800 млн куб м газу.Заступник голови правління "Нафтогазу України" Олександр Тодійчук зазначив, що зараз питаннями імпорту газу займається спеціальна комісія на рівні Міненерговугілля та "Нафтогазу України". "Можу сказати, що всі ці дії будуть прозорі", - запевнив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram