ГоловнаЕкономікаФінанси

Екс-міністр заявив про скорочення надходжень єдиного соцвнеску до бюджету

Клименко вважає, що потрібно вводити загальне декларування доходів

Екс-міністр заявив про скорочення надходжень єдиного соцвнеску до бюджету
Фото: facebook/pages/Міністерство-доходів-і-зборів-України

Екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко заявив про скорочення надходжень єдиного соцвнеску до бюджету.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Клименко з посиланням на прес-службу Міндоходів повідомив, що в січні-травні 2014 року було зібрано 74,4 млрд грн ЄСВ, план виконано на 102,4%.

"При цьому, за даними Міністерства, в травні зібрано 14,6 млрд грн, а це на 300 млн грн більше за травень минулого року. Статистика красива, але зібрані в травні 14,6 млрд грн - це на 1,4 млрд грн менше, ніж навіть у попередньому місяці квітні, коли місячний збір ЄСВ становив 16 млрд грн. Якщо подивитися на статистику в розрізі рік до року, то 74,4 млрд грн ЄСВ, що надійшли на 1 червня 2014 року, - це на 116 млн грн менше від показника 1 червня минулого року(74,5 млрд грн)", - написав Клименко.

"У травні індикативи того ж Мінфіну, навіть відкориговані під час секвестрування в березні, виконані всього на 98%, тобто не зібрано 2% від запланованого. А пишатися зростанням надходжень ЄСВ за підсумками п'яти місяців в 2,4% можна було б, якщо закрити очі на той факт, що фактичні темпи зростання фонду оплати праці за цей період склали 2,7%", - додав він.

Клименко зазначив, що єдиний соцвнесок - це і "пенсії, і різноманітні соціальні виплати, в т.ч. і допомоги по безробіттю".

При цьому він додав, що Міністерство "не поспішає проводити роботу з погашення понад 3 млрд грн боргу, який підприємства недоплатили до державних цільових фондів". За його даними, цей борг має щомісячну тенденцію до зростання - з початку року він збільшився на 0,7 млрд грн.

"Зниження ставки ЄСВ також цілком реально. Під час моєї роботи в Міністерстві ми довго вивчали це питання. І дійшли висновку, що єдиним реальним компенсатором, який би дозволив знизити навантаження на фонд оплати праці, може стати реформа загального декларування доходів. Вона повністю розроблена і готова до впровадження. Але, схоже, відкладена у "довгий ящик". Адже була розроблена "злочинною владою". Не здивуюся, якщо незабаром її представлять як ноу-хау нового керівництва", - написав Клименко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram