ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" погрожує "Газпрому" другим позовом

Україна вважає, що Росія замало платить за транзит газу

"Нафтогаз" погрожує "Газпрому" другим позовом
Фото: willbe.ru

НАК "Нафтогаз України" може подати другий позов проти російського "Газпрому" до Стокгольмського арбітражу, заявив голова української компанії Андрій Коболєв. Він стосуватиметься питання тарифу на транспортування російського газу.

"Ми спробуємо врегулювати це питання шляхом переговорів. Якщо це буде безуспішно, то ми, звичайно, будемо йти в Стокгольмський арбітраж", - заявив Коболєв.

Згідно з угодою між "Нафтогазом" та "Газпромом" на транзит природного газу від 2009 року, транзитна ставка розраховується залежно від ціни на газ. При цьому російська компанія останнім часом платить за транзит авансом. За оцінками "Газпрому", залишку виплаченої суми достатньо для оплати транзиту російського газу територією України до початку 2015 року.

У Стокгольмському арбітражі знаходиться вже дві справи з приводу українсько-російських газових відносин.

Україна подала позов щодо встановлення справедливої ціни на газ при збереженні діючого контракту та щодо стягнення $ 6 млрд в якості переплати у попередні періоди. Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі $ 4,5 млрд.

"Газпром" також погрожував подати проти "Нафтогазу України" позов за невиконання умови "бери або плати", закладеної у газовому контракті (цей принцип означає, що покупець змушений платити за заздалегідь обумовлені обсяги палива, навіть якщо він їх і не вибрав).

Нагадаємо, переговори про врегулювання ціни на газ між "Нафтогазом" і "Газпромом" тривали з початку червня, останній їх раунд відбувся у Києві 14-15 червня. Переговори закінчилися нічим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram