ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" зафіксував, що частина транзитного газу осідає в Україні (оновлено)

Сторони стверджують, що про відбір газу Україною не йдеться

"Газпром" зафіксував, що частина транзитного газу осідає в Україні (оновлено)
Фото: www.gazprom.com

Починаючи з минулого четверга, російський "Газпром" фіксує осідання частини транзитного газу на території України.

Як повідомляє "Интерфакс", 19 червня в Україні опинилося 3,8 млн кубометрів російського газу, 20 червня - 4,5 млн кубометрів, а 21 червня (остання звітна дата) - 1 млн кубометрів. Про це свідчать оперативні дані Центрального диспетчерського управління паливно-енергетичного комплексу РФ, інформує "Газпром".

Проте в міненерго РФ заявили, що про відбір російського газу Україною не йдеться.

"За даними ЦДУ ПЕК, зараз відбору російського газу на території України не зафіксовано. Йдеться про технічні перерахунки", - повідомили у прес-службі міністерства.

"Інтерфакс-Україна" тим часом повідомив із посиланням на прес-службу "Нафтогазу", що "Укртрансгаз" не порушує зобов'язань щодо транзиту природного газу. Щодобові технічні відхилення між надходженням і транзитом природного газу територією України з моменту припинення постачань газу в країну були і позитивними, і негативними.

Інформацію про нормальний перебіг транзиту підтвердили і в "Газпромі". "Транзит через Україну йде в контрактних параметрах, обсяг за минулу добу - близько 205 млн куб. м", - цитує РБК-Україна прес-секретаря компанії Сергія Купріянова.

Нагадаємо, із 16 червня "Газпром" перевів Україну на режим передоплати та припинив постачання газу в Україну через несплату. Тоді ж "Газпром" попередив ЄС про можливість перебоїв із транзитом газу.

Окрім того, 17 червня "Газпром экспорт" повідомив "Укртрансгаз" про своє бажання розірвати договір, який передбачає компенсацію українською стороною добових коливань споживання газу в Європі.

Договір втрачає чинність 23 червня. Цей контракт передбачав: якщо потреби Європи значно перевищують обсяги, зазначені в поданій раніше заявці "Газпром экспорту", "Укртрансгаз" зобов'язаний компенсувати необхідні обсяги за рахунок власних резервів із подальшою оплатою послуги російською стороною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram