ГоловнаЕкономікаФінанси

Вкладники "Форуму" вимагають від НБУ не допустити ліквідації банку

Влада вирішила, що банк "Смарт-холдингу" врятувати не вдасться

Вкладники "Форуму" вимагають від НБУ не допустити ліквідації банку
Фото: smart-holding.com

Вкладники та клієнти банку "Форум" вимагають від нового голови НБУ Валерії Гонтаревої невідкладно втрутитися в ситуацію з банком і запобігти його ліквідації.

Про це повідомляють "Экономические известия".

Учасники пікету, який відбувся біля НБУ, вважають, що якщо "Форум" буде ліквідовано, то це викличе "ефект доміно" в банківській сфері і може знищити всю фінансово-економічну систему держави: через втрату довіри до банківської системи в цілому клієнти інших банків масово почнуть знімати свої депозити по всій країні.

НБУ відмовив "Форуму" у виділення стабілізаційного кредиту, і 14 березня 2014 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вирішив ввести в нього тимчасову адміністрацію. 27 травня ФГВФО відмовив Yernamio Consulting LTD ("Смарт-Холдинг") виступити інвестором "Форуму" і стабілізувати ситуацію в банку.

Після цього було прийнято рішення ліквідувати "Форум" і оголосити конкурс з передачі активів і пасивів. 5 червня конкурс виграв Альфа-Банк із заявкою 4,7 млрд грн. Проте станом на 19 червня 2014 року Альфа-банк так і не підписав необхідні угоди з фондом і Нацбанком і фактично відмовився від виконання взятих на себе зобов'язань.

Вкладники обурюються через те, що ФГВФО оголосив переможцем російський банк, який не закріпив юридично його зобов'язання. "Не можна оголошувати переможця, а потім, не маючи простору для маневру, торгуватися з ним", - сказав голова правління всеукраїнської громадської організації "Фінансова грамота України" Михайло Стрельников.

З ним згоден директор Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер: "Якщо Альфа-Банк визнано переможцем конкурсу з продажу активів і пасивів "Форуму", то варто було б повідомити, що конкретно куплено, і за що Альфа несе відповідальність", - пояснив він.

Окрім того, "Смарт-Холдинг" подав до суду на ФГВФО з вимогою визнати незаконною ліквідацію банку "Форум". Якщо суд задовольнить вимогу позивача, то у банку з'явитися шанс залишитися на ринку, а у вкладників - отримати свої гроші в повному обсязі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram