ГоловнаЕкономікаДержава
Спецтема

Важкий діагноз від ЄБРР

Якби Радянський Союз досі існував, прогнози його економічного розвитку цього року виглядали б досить непереконливо. Очікуване Європейським банком реконструкції і розвитку 7-процентне скорочення економіки України та зупинка поступу економіки Росії в 2014 р. суттєво би пригнітили загальнорадянські показники.

Фото: www.jpautoceste.ba

ЄБРР, чиї інвестиції в українську економіку з 1993 р. склали 9 мільярдів євро, оприлюднив 14 травня найгірший з усіх прогнозів для України (скачати у pdf, англ). Він вже не враховує Крим як частину України.

Міжнародний валютний фонд, де теж працюють не самі лише оптимісти, очікує скорочення українського валового внутрішнього продукту цього року на 5%. Офіційний прогноз українського уряду передбачає 3-процентне падіння, але насправді багаторівневе узгодження макроекономічної політики країни з МВФ, котрий ухвалив позику в 17 мільярдів доларів, означає, що Кабінет міністрів погоджується з прогнозами фонду.

"На підйом економіки України з її теперішнього стану потрібно два чи три роки, - зізнається в розмові з автором 55-річний президент ЄБРР Сума Чакрабарті. - Це все результат того, як нею керували протягом останніх кількох років".

Прогнози щодо динаміки ВВП України (джерело: ЄБРР)
Прогнози щодо динаміки ВВП України (джерело: ЄБРР)

"Сила української економіки - в її великому розмірі та в її розмаїтті, - продовжує Чакрабарті. - Коли ми реалізовували різноманітні інфраструктурні проекти на Балканах, то в процесі нам доводилося постійно перетинати кордони, в той час як аналогічні проекти в Україні можна легко реалізовувати без перетинання кордону".

Втім, банк чекає, що економіка України наступного року продемонструє нульове зростання, в той час як високі ризики можуть ще більше погіршити прогноз - як на 2014-й, так і на 2015-й рік.

З Росією теж все зовсім невесело. Нульові показники цього року і мініатюрне зростання в 0,6% наступного - це все, на що може розраховувати гігантська економіка з її акцентом на експорт енергоносіїв.

"За умови більш негативного сценарію російська економіка увійде в рецесію, а скорочення виробництва в Україні поглибиться. Поєднане з небажанням глобальних ринків мати справу з ризиком, це може пригнітити розвиток в регіоні діяльності ЄБРР до повної його зупинки, - сказано у звіті ЄБРР. - На цьому етапі україно-російська криза почне завдавати впливу на світову економіку".

Прогнози щодо динаміки ВВП Росії (джерело: ЄБРР)
Прогнози щодо динаміки ВВП Росії (джерело: ЄБРР)

Радянського Союзу вже немає, але криза системи відносин між двома ключовими пострадянськими країнами - Україною та Росією - чинить серйозний понижувальний тиск на економіку цілого регіону, що починається на сході Європейського Cоюзу і закінчується біля кордонів Китаю. Прогноз для Східної Європи, Туреччини, Монголії та країн колишнього СРСР на 2014 р. ЄБРР погіршив з 2,8%, які очікувалися в січні, до 1,3%.

І це при тому, що економіка Узбекистану зросте на 7,5%, Туркменістану - на 10%, а Монголії - аж на 12,5%. Їхні високі показники не здатні вберегти регіон від понижувального тиску України та Росії.

Економіка Євросоюзу, чия розвиненість передбачає більш повільні темпи зростання ВВП, виросте цього року на 1,6%, за прогнозами Єврокомісії. Зовсім нетипово, щоб розвинена Західна Європа зростала швидше за emerging markets.

До речі, більшість членів ЄС з комуністичним минулим розвиватимуться досить непоганими темпами - від прогнозованих цього року 1,9% у Болгарії до 3,8% у Латвії.

В чому суть економічних ризиків, що їх несе в собі рецесія в Україні та стагнація в Росії?

Ескалація кризи, викликаної проросійським сепаратизмом в Україні, призведе до втрати інвесторами довіри до ринків, що розвиваються. Зменшаться обсяги торгівлі країн з Україною та Росією, що особливо матиме вплив на енергетичну та продовольчу ситуацію в регіоні та світі. Сильно залежними від економічних зв'язків з Російською Федерацією є Сербія та Чорногорія, що робить їх особливо вразливими.

Енергетична, насамперед газова, залежність багатьох країн регіону від Росії теж добре відома - і це аж ніяк не стабілізуючий фактор за даних умов, особливо якщо припустити повне ембарго на поставки з Росії. Більше того, ЄБРР передбачає зростання цін на нафту на тлі україно-російського конфлікту.

Фото: Владимир Марус

Можливе жорсткішання економічних санкцій проти Росії може призвести до ще більшого відтоку капіталу з країни. Президент Європейського центрального банку Маріо Драгі вже заявив під час своєї прес-конференції у Брюсселі 8 травня про відток капіталу з Росії з початку року на рівні 220 мільярдів доларів, що здивувало багатьох економістів, котрі чекали відтоку, але все ж не настільки великого.

Для країн Балтії суттєвим ризиком є присутність у бізнесовому пейзажі Естонії, Латвії та Литви компаній, котрі мають коріння в Росії та, відповідно, чия діяльність сильно залежить від доступу до російського фінансування. Реєстрація бізнесів у балтійських країнах для багатьох російських бізнесів стала зручним методом виходу на ринок ЄС.

Окрема тема - заробітчани в Росії. З початком стагнації російської економіки, обсяги грошових переказів працевлаштованих у цій країні заробітчан з України, Білорусі, Вірменії, Молдови, країн Центральної Азії суттєво зменшаться, що негативно позначиться як на показниках місцевого попиту, так і на показниках поточного балансу та, відповідно, курсі місцевої валюти.

"Нормальну роботу в Москві знайти зараз дуже важко, а ціни зростають", - розповідає 31-річний Денис Смирнов, що мешкає в російській столиці з 2005-го.

Через зменшення кількості відвідувачів з України та Росії можуть достатньо сильно постраждати туристичні галузі Болгарії, Грузії та Туреччини, вважає ЄБРР. Втім, комусь все ж треба буде замінити українцям втрачений Крим - і в усіх трьох країн є гарні шанси це зробити.

Світ здригається від поштовхів, що їх продукує вулкан політичної напруженості пострадянського простору. Окрім нехсвалення нинішнього політичного курсу України, навряд чи нинішній російській владі до вподоби очікуване підписання Грузією та Молдовою договорів про асоціацію з ЄС. В той же час, економічні поразки, виражені в низьких показниках розвитку базованої на видобутку природних ресурсів і немодернізованої виробничної системи, російське керівництво намагатиметься компенсувати перед власним населенням політичними перемогами - такими як анексація Криму.

Відродження втраченої радянської величі може перетворитися на справжній економічний жах, для Росії насамперед. Але ринок та його сили здатні довести - навіть людині, яка фанатично вірить у радянські цінності - що ця ідея не така вже й приваблива.

Іван ВерстюкІван Верстюк, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram