ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" перевів Україну на режим передоплати (оновлено)

Росія нарахувала 4,5 млрд доларів боргу

"Газпром" перевів Україну на режим передоплати (оновлено)
Фото: i-g-t.org

"Газпром" з 9:00 ввів режим передоплати для постачання російського газу в Україну.

"Рішення прийнято через хронічні неплатежі "Нафтогазу України". Прострочена заборгованість компанії за постачений російський газ становить $4,458 млрд: $1,451 млрд - за листопад-грудень 2013 року й $3,007 млрд - за квітень-травень 2014 року", - йдеться в повідомленні компанії.

Міністр енергетики Юрій Продан під час засідання Кабміну в понеділок заявив, що постачання газу в Україну повністю припинено.

"На сьогодні ми маємо повідомлення про зменшення до нуля постачання газу в Україну. Залишився тільки обсяг транзиту газу, який іде в європейські країни, він становить 185 млн куб. м на добу", - цитує чиновника РБК-Україна.

За його словами, Україна готова до такого розвитку подій і всім споживачам буде забезпечено надійне газозабезпечення.

Нагадаємо, Україна відмовилася визнавати ціну газу на рівні 500 доларів за тисячу куб. м і припинила платити за газ. Під час дев'яти раундів переговорів між Україною і Росією за участю Єврокомісії сторони не дійшли компромісу.

Переведення на передоплату означає фактичне припинення постачання газу в Україну. Втім, поки йшли переговори, "Нафтогаз" активно запасав у сховища російський газ, покриваючи поточні потреби країни власним видобутком. І після припинення постачання газу з Росії ще довго - до серйозних зимових холодів - зможе обходитися за рахунок створених запасів.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк уже доручив профільним відомствам готуватися до відключення поставок природного газу з 16 червня 2014 року. Міністерству юстиції доручено завершити процедуру підготовки до захисту інтересів України у відносинах між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у Стокгольмському арбітражі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram